Republikeinse conventie geopend en weer gesloten

In Tampa in de Amerikaanse staat Florida is de Republikeinse conventie symbolisch geopend en luttele minuten later weer opgeschort. De bijeenkomst is met een dag uitgesteld wegens de gevreesde doortocht van de tropische storm Isaac.

Tijdens de korte symbolische openingsplechtigheid werd een schuldenklok gelanceerd, die moet aantonen hoeveel schulden de Democratische partij enkel en alleen tijdens deze week zal maken.

De hele conventie draait om het voorstellen van Mitt Romney als officiële Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Maar de Republikeinen hopen er ook de samenhorigheid terug te vinden die tijdens de Primaries verloren ging. Het Republikeins moreel kan wel een opkikker gebruiken, zeker nu blijkt dat Obama in de polls een lichte voorsprong heeft.

Romney, zijn vrouw Ann, running mate Paul Ryan en verscheidene Republikeinse gouverneurs zullen tijdens de 3-dagen durende kiesmeeting voor miljoenen tv-kijkers bevlogen speeches geven. Ze zullen daarbij ongetwijfeld de kaart trekken van Romney als vastbesloten leidersfiguur die tegelijk een perfecte familieman is. Dat alles om het beeld dat de Democraten van hem schilderen als gewetensloze miljonair uit het geheugen van de nog twijfelende kiezer te wissen.

Romney zelf is nog niet in Tampa. Hij oefent in zijn buitenhuis in New Hampshire nog zijn acceptatiespeech van donderdag in. Het handvol deelnemers dat vandaag wel opdaagde kreeg enkel een videoboodschap te zien. Van een echt afstel van de conventie is er nooit sprake geweest, zei Romney vandaag. Hij liet ook weten dat hij hoopte dat degenen die met Isaac in aanraking kwamen "gespaard zouden worden van grote schade". Dat zou hem zelf ook goed uitkomen want de Republikein is als de dood dat zijn speech in het tv-nieuws zal verdrongen worden door beelden van de schade veroorzaakt door Isaac.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de Republikeinen hun nationale conventie uitstellen. In 2008 gebeurde net hetzelfde. Toen gooide orkaan Gustav roet in het eten. Hoewel die alleen maar de Golf  van Mexico bedreigde, werd de meeting in Minnesota toch uitgesteld.