Seksstaking tegen de president van Togo

In het West-Afrikaanse land Togo roept een collectief van maatschappelijke organisaties alle vrouwen in het land op om te beginnen met een wekenlange seksstaking. Het collectief "Let's save Togo" wil seksuele onthouding gebruiken als wapen om president Faure Gnassingbé tot aftreden te dwingen.
De politieke onrust in Togoi laait weer op, in aanloop van de parlementsverkiezingen

"We vragen aan alle vrouwen wier mannen het leiderschap steunen, om seks te weigeren, tot hun stem gehoord wordt", zegt een van de initiatiefneemsters. "Vrouwen hebben niet veel macht in Togo, maar iedereen weet dat mannen voor sommige dingen op ons moeten rekenen. Dit is een krachtige manier om ons uit te drukken."

"Let's save Togo" protesteert tegen de electorale hervormingen die onlangs zijn doorgevoerd. Die moeten het Rassemblement du Peuple Togolais, de partij van president Gnassingbé, voordeel opleveren bij de parlementsverkiezingen in oktober. "Wij hebben de middelen om mannen te verplichten te luisteren naar wat de Togolese vrouwen willen", zei een andere initiatiefneemster zaterdag tijdens een betoging in de hoofdstad Lomé.

De actievoerders halen de mosterd in Liberia, waar activiste Leymah Gbowee in 2003 opriep tot een vergelijkbare actie om een eind te maken aan de burgeroorlog. In het Oost-Afrikaanse land Kenia was er ook zo'n actie in 2009, uit protest tegen de politieke machtsstrijd tussen president en oppositie. In eigen land riep SP.A-senator Marleen Temmerman vorig jaar op tot een seksstaking tot er een nieuwe federale regering was.

Een land met een presidentiële dynastie

Togo, een voormalige Franse kolonie, wordt al decennialang geregeerd door één en dezelfde familie. In 2005 volgde Faure Gnassingbé zijn vader Gnassingbé Eyadéma op, die 38 jaar lang met ijzeren vuist had geregeerd.

Gnassingbé werd op de presidentiële troon gezet door het leger, dat na het overlijden van de oude dictator een coup had gepleegd om de oppositie de wind uit de zeilen te nemen. Hij was eerst interim-president, maar won de presidentsverkiezingen in 2005 en 2010.

De zoon is in de voetsporen van zijn vader getreden. In Togo wordt hij gemeenzaam "Bébé Gnass" genoemd. Een voormalig minister van Binnenlandse Zaken heeft Gnassingbé en zijn broer Kpatcha ervan beschuldigd dat ze het presidentschap beschouwen als een familiale erfenis.

Togo is een arm land. De overgrote meerderheid van de Togolezen heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat hield Gnassingbé niet tegen om in 2008 een nieuwe presidentiële wagen aan te schaffen. Prijskaartje: 1,8 miljoen euro.