Tunesische islamisten vergroten greep op media

In Tunesië is er commotie over de aanhouding van de baas van een tv-zender die kritisch is voor de regering. "Wij willen de media niet controleren, maar zullen niet toestaan dat sommige media zich transformeren tot oppositiefora", zegt de regerende islamistische partij Ennahda.
Sami Fehri werd afgelopen weekend aangehouden

Zaterdag kondigden de autoriteiten aan dat Sami Fehri, het hoofd van Ettounsiya, een zender die regeringskritische programma's uitzendt, in hechtenis is genomen vanwege een corruptiezaak ten tijde van het regime van Ben Ali. Fehri had in die periode nauwe banden met een mediabedrijf van de familie van de afgezette president.

Volgens Fehri past zijn arrestatie in een campagne om critici monddood te maken. Ook de redacties van verscheidene publieke televisie- en radiostations en kranten hebben de voorbije weken de benoeming van nieuwe directies aan de kaak gesteld (zie kleine foto). Ze vrezen dat hun onafhankelijkheid niet meer gegarandeerd is.

Eerder dit jaar moest Ettounsiya al een satirisch programma met poppen van bekende politici van het scherm halen na protest van Ennahda. Fehri meent dat die zaak is blijven hangen. "Ik had dit nooit verwacht. Vier poppen hebben me in deze situatie gebracht", zegt hij.

Ennahda ontkent dat de partij de media aan banden wil leggen. Wel bevestigen ze dat ze mensen die profiteerden van het regime van Ben Ali van het scherm willen halen. "De regering probeert symbolen van het oude regime uit het politieke leven te verwijderen en het politieke, administratieve en medialandschap te saneren", zegt minister van Buitenlandse Zaken Rafik Abdessalem.

In januari van vorig jaar werd in Tunesië president Ben Ali, die al ruim 23 jaar aan de macht was, verdreven door het volk. De opstand bleek het begin van de Arabische Lente. De verkiezingen na de revolutie werden ruim gewonnen door het islamistische Ennahda.