Veel Zuid-Afrikaanse mijnwerkers staken voort

In de platinamijn van Marikana staakt een groot deel van de mijnwerkers voort. Volgens het mijnbouwbedrijf Lonmin zou slechts 13 procent van de arbeiders weer aan het werk zijn. Elf dagen geleden schoot de politie bij protesten 34 mijnwerkers dood.

Aan de staking in de platinamijn van Marikana in Zuid-Afrika lijkt dus voorlopig nog geen einde te komen. Volgens de uitbater van de mijn, het Britse mijnbouwbedrijf Lonmin, zou maandagochtend slechts 13 procent van de mijnwerkers weer aan de slag gegaan zijn.

De staking in Marikana begon begin augustus toen ongeveer 3.000 ontevreden kompels het werk neerlegden om hun eis voor een beter salaris kracht bij te zetten. Bij het geweld dat daarop volgde, kwamen ondertussen al 44 mensen om het leven. Op 16 augustus schoot de politie 34 protesterende mijnwerkers dood.

De meeste mijnwerkers die wel het werk hervat zouden hebben, lijken vooral tijdelijke krachten te zijn, die geen stakingsrecht hebben. Sommige bronnen zeggen bovendien dat werkwillige arbeiders geïntimideerd zouden worden.

Lonmin vreest dan ook dat het geweld opnieuw zal opflakkeren. "Veel van onze werknemers wachten tot de omgeving echt veilig is vooraleer ze weer aan het werk willen gaan", zei een woordvoerder van het bedrijf.

De Zuid-Afrikaanse politie zou ondertussen ook een onderzoek geopend hebben naar aanleiding van het geweld bij de staking. Verscheidene agenten worden er immers van verdacht dat ze gevangengenomen mijnwerkers mishandeld zouden hebben.

"De onderzoekers hebben al 130 klachten verzameld", zei een woordvoerder van de politie. "We gaan nu langs bij alle politiekantoren waar de slachtoffers werden vastgehouden. We willen op die manier de daders identificeren", klinkt het nog.

De Afrikaanse president Jacob Zuma wordt intussen geconfronteerd met heel wat tegenkanting binnen zijn eigen partij. Verscheidene stemmen stellen immers zijn optreden in de nasleep van de schietpartij bij de mijn, in vraag.

Daarmee komt waarschijnlijk ook de herverkiezing van Zuma als leider van het ANC onder druk te staan. De concurrentie van Zuma lijkt er alvast garen bij te spinnen.