Vlaming houdt van sport, jeugd en honden

De lijsttrekkers van alle gemeenten buigen zich momenteel over het meest gesteunde voorstel van "De vragende partij". Tussen de populairste voorstellen rukken een paar nieuwe thema’s op: voorstellen over sportinfrastructuur, lokalen voor jeugdverenigingen en loslopende honden veroveren de eerste plaats.
Het Jan Breydel-stadion. Op nummer 1 in Brugge.

Tot vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen sturen we elke week de meest gesteunde voorstellen naar de lijsttrekkers. Vandaag kregen ze de eerste reeks. Woensdag publiceren we hun antwoorden. Deze eerste reeks zorgt voor verrassingen.

De lijsttrekkers krijgen uiteraard vooral vragen over mobiliteit – we willen veilig stappen, fietsen en rijden – en milieu. De hoge scores voor die thema's waren al duidelijk uit vorige analyses van "De vragende partij", het internetforum van deredactie.be voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar een aantal opvallende, heel concrete voorstellen kregen veel stemmen, waardoor de lijsttrekkers bij de voorbereiding van hun antwoord ook het hoofd zullen moeten breken over sportievelingen, jongeren en honden.

Blijkbaar kunnen sportverenigingen goed mobiliseren en hun leden trouw laten stemmen voor hun voorstel. Dat valt vooral op in Brugge. De al lang aanslepende discussie over de bouw van één voetbalstadion trok veel geïnteresseerden naar De Vragende Partij.

"Ik stel voor dat er een beslissing komt in het Brugse stadiondossier. Cercle en Club groeien in een verschillend tempo en verdienen eigen stadions. Ze zijn een positief uitgangsbord voor Brugge!"

We willen sporten...

Voorstellen over sport zijn erg populair. Een voorstel over sportinfrastructuur haalt in 8% van de gemeenten de eerste plaats. Dat gaat niet alleen over grote voetbalploegen met veel geld.

"Ik stel voor dat er dringend werk wordt gemaakt van een capaciteitsuitbereiding van de gemeentelijke sporthal. En dit om de groei van de bloeiende volleybal, mini-voetbal,... niet in de kiem te smoren!! " (Moorslede)

Het thema leeft in veel kleine gemeenten. In Wichelen, bijvoorbeeld, staat de discussie hoog op de politieke agenda. De twee best scorende voorstellen gaan over de kansen om te sporten in de gemeenten.

"Ik stel voor dat er een skatepark komt voor bmx-ers en skaters omdat er hier in Groot-Wichelen niks is voor de jeugd en voor de bmx-ers en skaters."

"Ik stel voor dat er eindelijk werk gemaakt wordt van de sporhal die op grondgebied van Schellebelle de erbarmelijke "sportschuur" moet vervangen."

"Ik stel voor dat de belofte om een geschikte zaal in te richten voor tafeltennis na 10 jaar uitstel eindelijk gerealiseerd wordt." (Waasmunster)

"(…) Het jeugdvoetbal heeft dringend een 3e veld nodig; andere sportclubs moeten het doen met een overbezette sporthal..." (Wervik)

En zoals in vele gemeenten, denken de inwoners ook in Wichelen aan de fysieke gezondheid van kleine en grotere kinderen. Op plaats vier:

"Ik stel voor meer speelgelegenheid te voorzien voor (kleine) kinderen. Bv. speeltuintje aan buurthuis Doornweg, mits beter onderhoud. Ideaal: zie speelplein Wanzele! "

lokalen voor scouts, Chiro,...

Jongerenverenigingen zijn op zoek naar lokalen en kloppen aan de deur van hun stadhuis:

"Ik stel voor dat ook de Chiromeisjes Hoeselt Centrum een nieuw lokaal krijgen, met voldoende ruimte voor al hun leden."

"Ik stel voor dat er werk gemaakt wordt met de bouw van het nieuwe jeugdhuis, zoals reeds jaren beloofd... Of dat er op zijn minst duidelijkheid geschapen wordt." (Niel)

Die lokalen moeten genoeg geïsoleerd worden om geluidsoverlast te beperken. Liefst tot diep in de nacht.

"Ik stel voor dat er een goede fuifzaal komt in Beernem waar we geen rekening moeten houden met geluidsoverlast en we dus niet moeten stoppen om 3h."

Dit soort situaties leidt uiteraard tot discussies.

"Ik stel voor dat er geen muziekfestival meer gegeven wordt op het domein van de KSA in de Blikstraat. Dit veroorzaakt 's nachts veel geluidsoverlast voor de buurtbewoners." (Lede)

en ruimte voor loslopende honden

Ook honden krijgen opvallend veel steun van de indieners van voorstellen in de vragende partij.

"Ik stel voor dat er een hondenlosloopgebied of hondenweide komt in Sint-Job. In het bos De Poppelaer zou dat perfect haalbaar zijn. Het zou geweldig zijn om je hond eens lekker te kunnen laten rennen." (Brecht)

Zo’n voorstel kon in vier gemeenten de eerste plaats veroveren.

Erik Wijnen

lees ook