Weer Roma-kamp ontruimd in Frankrijk

In Frankrijk is opnieuw een kamp van Roma-zigeuners ontruimd. De politie blokkeerde vanmorgen de toegang tot een woonwagenkamp in Evry, niet ver van Parijs. De 72 bewoners van het kamp moesten meteen hun standplaats verlaten.

Beladen met plastic zakken, koffers, wasbakjes, matrassen, duwwagentjes, accordeons en andere bezittingen zijn de Roma vanochtend in alle vroegte vertrokken, na het bevel van de politie. Ze hadden zich vier maanden geleden gevestigd op een open plek achter het ziekenhuis, dicht bij de sporen van Evry, in de rand van Parijs.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft de ontruiming van het kamp bevolen "omdat de sanitaire en veiligheidstoestand het niet langer toelaat" om daar te blijven. Valls is ook burgemeester van Evry.

Het Rode Kruis heeft voor enkele dagen noodopvang georganiseerd voor de getroffen gezinnen.

Deze zomer heeft de Franse regering al verschillende Roma-kampen laten opdoeken. Dit weekend nog hebben de 100 bewoners van een kamp in Essonne hun verblijfplaats spontaan verlaten nadat ze het bericht gekregen hadden dat hun kamp weldra opgedoekt moest worden.

Valls gaat naar Roemenië

De ontruiming van de Roma-kampen is een controversieel onderwerp, niet alleen in eigen land maar ook binnen de Europese Unie. Frankrijk stuurt de Roma immers terug naar hun thuisland, Bulgarije of Roemenië, al dan niet met een premie van enkele honderden euro's. Maar Bulgarije en Roemenië zijn 2 EU-landen en in principe geldt vrij verkeer van burgers binnen de EU. Vaak komen uitgezette Roma ook gewoon terug naar Frankrijk. Er leven naar schatting 15.000 Roma in Frankrijk.

De Europese Commissie heeft Frankrijk al op de vingers getikt voor deze aanpak omdat die discriminerend zou zijn. Nadat Europa met juridische stappen had gedreigd, heeft Frankrijk aangekondigd de werkvoorwaarden voor Bulgaren en Roemenen te versoepelen en de wetgeving over het uitzetten van EU-onderdanen te wijzigen.

Een EU-land mag EU-burgers uit andere landen uit het land zetten als die personen zichzelf niet kunnen onderhouden. Elk land bepaalt echter zelf de definitie van "zichzelf niet kunnen onderhouden".

Minister Valls kondigde vandaag aan dat hij samen met zijn collega van Europese Zaken, Bernard Cazeneuve, in september naar Roemenië zal afreizen. "Ik wil begrijpen waarom er geen doortastende plaatsingspolitiek wordt gevoerd in het land."