Zoon of dochter op kot kost jaarlijks 7.130 euro

Het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van de Katholieke Hogeschool Kempen heeft becijferd dat een kotstudent jaarlijks gemiddeld 7.130 euro kost. Bij dat bedrag moeten echter ook nog de leefkosten geteld worden.

Ouders die zoon- of dochterlief van een leven als kotstudent willen laten genieten, kunnen maar beter op tijd een spaarpotje aanleggen. De unieke levenservaring kost gemiddeld immers 7.130 euro per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud) van de de Katholieke Hogeschool Kempen. Het centrum actualiseerde de Studentenbrochure en baseerde zich daarvoor op de Studentenbarometer van 2009.

Vooral de huisvestingskost lijkt zwaar door te wegen in vergelijking met het studiegeld. Een beursstudent kost 784 euro per jaar, een bijna-beursstudent 1.082 euro en een niet-beursstudent 1.280 euro.

Als die student van vader en moeder van het kotleven mag proeven, komt daar al snel zo'n 4.000 euro bij voor huurkosten en nutsvoorzieningen. Cebud vertrekt bij de berekening van die kosten van een maandhuur van 278 euro. Voor studenten die het ruim of luxueus zien, kan dat bedrag dus zeker nog oplopen.

Naast het bedrag voor de huisvesting en de nutsvoorzieningen en het studiegeld, trekt het centrum ook nog eens 1.880 euro per jaar uit voor de ontspanning van de studenten (zowel kot- als pendelstudenten).

Een streep onder de rekening volgt er dan nog niet, want studenten moeten natuurlijk ook eten. De leefkosten die Cebud in rekening brengt, liggen voor kotstudenten op 6.850 euro. In dat bedrag zijn ook de kosten voor kleding, gezondheid en de huur en of afbetaling van het ouderlijk huis inbegrepen.

Voor studenten die niet op kot gaan, maar pendelen met het openbaar vervoer, ligt de kost jaarlijks ongeveer 4.000 euro lager. Heen en weer reizen met een eigen wagen laat dat bedrag dan weer oplopen tot 6.330 euro. Studenten die pendelen zouden ook minder uitgeven aan voeding waardoor ook dat bedrag tot 6.500 euro per jaar beperkt zou kunnen worden.