"Boudweg een recessie aankondigen kan niet"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in het Vlaams Parlement nog eens scherp uitgehaald naar de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene. Die had onlangs in een interview gewaarschuwd voor een economische recessie.

"De gouverneur spreekt zijn eigen cijfers tegen". Vlaams minister-president Kris Peeters was in het Vlaams Parlement niet echt mals voor Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank. "Een recessie aankondigen zonder een consensus of harde cijfers is heel delicaat", zei Peeters, "en wat mij betreft niet aangewezen".

Onlangs had Luc Coene, na tussentijdse berichten over een negatieve groei in het tweede kwartaal, in een interview gewaarschuwd voor een economische crisis. De minister-president had toen al bijzonder scherp gereageerd. Dinsdag werd hij daarover gehoord in het Vlaams Parlement. De bevoegde commissie schortte zelfs speciaal de vakantieperiode op.

"De Nationale Bank gaat in haar eigen publicaties nog altijd uit van een economische groei van 1,2 procent volgend jaar", zei Peeters. "Wat Luc Coene beweert, is dus in strijd daarmee."

Volgens de minister-president veroorzaakt Coene bij consumenten en ondernemers paniek terwijl zij net vertrouwen moeten kunnen hebben in de toekomst. "De vraag is nu wat het zal worden", zei Peeters. Om zijn kritiek kracht bij te zetten, verklaarde hij dat de Vlaamse regering een eigen vertegenwoordiger eist in de Nationale Bank.

Coene had in het desbetreffende interview ook geopperd dat een kapitaalsverhoging voor de Dexia Holding haast onvermijdelijk lijkt. Ook hiervoor geeft Peeters heel wat tegengas.

"De Vlaamse regering is al bijna een miljard kwijtgeraakt aan Dexia en daar zal geen euro bij komen", stelt Peeters, "Voor een kapitaalsverhoging moet u niet bij de Vlaamse regering zijn".