"Reservepotje als Doel 3 moet sluiten"

Beveren heeft een financiële reserve van 18,5 miljoen euro om de sluiting van een of meerdere reactoren te kunnen opvangen. Dat heeft burgemeester Mark Van De Vijver (CD&V) gezegd tijdens een extra gemeenteraad over de sluiting van Doel 3 gisteravond.

Doel 3 ligt momenteel stil omdat er mogelijk scheurtjes in een reactorvat zitten, zo bleek na een controle. Om geen veiligheids- en gezondheidsrisico's te nemen, werd na de controle besloten om de reactor stil te leggen.

Een financiële aderlating voor Beveren, want elk jaar int de gemeente 2 miljoen euro aan belastingen op drijfkracht en onroerende voorheffing op de kerncentrales. Vooral de belastingen op drijfkracht leveren heel wat op, maar als een centrale stilligt, zijn daar geen inkomsten van.

Tijdens de gemeenteraad gisteravond heeft burgemeester Van De Vijver meer uitleg gegeven over de financiële gevolgen van de sluiting van de kerncentrales in Doel.

"Doel 1 en 2 zullen gesloten worden ten vroegste vanaf 2015-2016. Dat zal gevolgen hebben voor de begroting, vooral wat de belastingen op drijfkracht betreft. Maar daarvoor is in het verleden een reservefonds opgericht van 18,5 miljoen euro. Voorlopig heeft het nieuwe bestuur vanaf januari voldoende ruimte om daaruit te putten. Dan moeten er structurele maatregelen komen om op termijn dat verlies weg te werken."

Extra meters

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle FANC plaatst binnenkort zes extra meetpunten rond de kerncentrale van Doel. Die komen in een cirkel van drie tot vijf kilometer rond de centrale. Nu al staan er 29 meetpunten in Oost-Vlaanderen. Naast de zes rond Doel komt er ook nog een extra meetpunt langs de grens met Zeeland. Die meter moet de mogelijke radioactiviteit van de kerncentrale in Borssele, Nederland meten.