“Vrije meningsuiting staat op de helling in Antwerpen”

De eis van de linkse partijen PVDA+ en Rood! om het Antwerpse stadsbestuur te dwingen nu al aanplakborden te plaatsen, is door de kortgedingrechter afgewezen. Straatprotest van de PVDA+ tegen die beslissing levert de partij nu een GAS-boete op. De partij reageert verbolgen.

De PVDA+ en Rood! wilden in kort geding het Antwerpse stadsbestuur verplichten om aanplakborden te plaatsen, maar die eis is door de kortgedingrechter afgewezen. De partijen hebben hun kort geding volgens de rechter "te vroeg" aangespannen, aangezien de borden er in principe pas vanaf 14 september moeten staan. De rechter vindt dat de partijen de situatie op 14 september moeten afwachten om verdere stappen te ondernemen.

Een vijftigtal sympathisanten verzamelden vanmorgen aan het justitiepaleis van Antwerpen om de uitspraak van de rechtbank aan te klagen. PVDA-voorzitter Peter Mertens zag het protest van zijn partij hiertegen in de kiem gesmoord en noemt de interventie van de politie exemplarisch voor een breder fenomeen. “De vrije meningsuiting staat op de helling in Antwerpen", aldus Mertens.

“Wij hadden enkel pancartes bij met onze slogan en hielden het verder rustig”, doet Mertens zijn verhaal. “Toch kwam de politie tussen omdat we onze actie niet hadden aangevraagd. Maar wat is nu een korte demonstratie van vijftig mensen?”

"Waarom doet de SP.A zo moeilijk?"

Mertens merkt op dat het stadsbestuur steeds vaker naar de GAS-boete grijpt als bestraffing voor kleine overtredingen. Hij stelt ook vast dat het SP.A-bestuur zijn partij en andere kleine groeperingen viseert. “De SP.A voelt de concurrentie van de andere linkse partijen. Waarom doen ze anders zo moeilijk? Zeker tijdens de kiesperiode mogen partijen niet gemuilkorfd worden.”

Wat de aanplakborden nog betreft is Mertens ten slotte niet van plan om er de brui aan te geven en hij hoopt tegen 14 september 1500 Antwerpenaren bereid te vinden om een PVDA-affiche aan hun raam te hangen.

lees ook