Catalonië vraagt 5 miljard noodhulp aan Spanje

De Spaanse autonome regio Catalonië heeft de centrale regering in Madrid om een noodkrediet van 5 miljard euro verzocht. Intussen blijft de Spaanse economie verder krimpen en groeit de twijfel aan wat er nu moet gebeuren.

Catalonië in het noordoosten, de streek rond Barcelona, is de rijkste regio van Spanje, maar die torst een schuldenlast van 42 miljard euro en kan niet meer lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Daarom heeft de regering van Catalonië de centrale overheid in Madrid nu om een noodkrediet van 5 miljard euro gevraagd. Eerder had Valencia al 3,5 miljard euro gevraagd en Murcia nog eens 300 miljoen euro.

Dat geld moet komen uit een noodfonds van 18 miljard euro dat de Spaanse regering begin van de zomer had opgericht om de noodlijdende regio's te helpen. Het gaat niet om internationale hulp; het geld komt van de Spaanse loterij en van Spaanse banken, al zitten die laatste ook al vrij krap.

De Spaanse regio's hebben de voorbije jaren fors geld uitgegeven en hebben nu een schuldenlast van 185 miljard euro. Dat dreigt nu ook de centrale overheid in Madrid mee te sleuren.

Spanje zinkt verder weg in recessie

Nog vandaag is bekendgemaakt dat de Spaanse economie in het tweede kwartaal met -0,4% is gekrompen. Dat was niet onverwacht, maar daling is wel groter dan was vooropgesteld. Madrid diept daarmee de recessie uit die vorig jaar is begonnen.

Verwacht wordt dat Spanje nog tot volgend jaar in een recessie zal blijven nu er nog meer bespaard zal worden. Er waren in het tweede trimester wel enkele lichtpuntjes: zo is de Spaanse export gegroeid en lagen de inkomsten uit toerisme veel hoger dan verwacht.

Een ander probleem is evenwel dat klanten en bedrijven in die periode nog meer geld hebben weggehaald bij de Spaanse banken. Het bedrag aan deposito's is met 5% gedaald.

Belaagd door al die problemen denken veel analisten dat Spanje in het najaar om Europese hulp zal moeten vragen. Europees president Herman Van Rompuy heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy om duidelijkheid gevraagd, maar Rajoy wil cijfers afwachten van de Europese Centrale Bank (ECB) vooraleer een beslissing te nemen. Eeder had de EU al 100 miljard euro noodkredieten beloofd voor de Spaanse banken.