Colombiaanse regering praat met FARC-rebellen

De Colombiaanse regering en de grootste rebellengroep in het land, de FARC, houden verkennende gesprekken. Dat heeft president Juan Manuel Santos bevestigd in de media. "Het is mijn plicht om vrede te zoeken", zei hij op televisie.
FARC-rebellen

Santos (foto onder) bevestigt dat zijn regering een gesprek heeft gehad met vertegenwoordigers van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Volgens de media zijn de regering en de FARC overeengekomen om de vredesgesprekken voort te zetten in Cuba. Sommige media spreken zelfs over een "voorlopig akkoord tussen beide partijen" dat ondertekend werd in de Cubaanse hoofdstad Havana. President Santos heeft daar zelf niets over gezegd.

Santos zei wel dat "de regering heeft geleerd uit de fouten van het verleden". Daarmee refereert hij aan de mislukte gesprekken tussen de regering van voormalig president Andres Pastrana in 2002.

Als onderdeel van de vredesonderhandelingen ten tijde van Pastrana werd een gedemilitariseerde zone zo groot als Zwitserland ingesteld in het zuidoosten van het land. De zone was niet toegankelijk voor het leger en de rebellen gebruikten het land als trainingszone en om zich te hergroeperen.

Toen de vredesonderhandelingen mislukten in 2002, zei Pastrana de overeenkomst voor een gedemilitariseerde zone op. Maar de rebellen hebben er altijd voet aan de grond kunnen houden.

Santos zei hierover dat de militaire operaties gewoon voortgaan en dat "er op elke centimeter van het land een militaire aanwezigheid zal zijn".

Nieuwe toenadering na successen van het leger

Vorig jaar in de zomer liet FARC-leider Alfonso Cano verstaan dat hij vredesgesprekken wilde opstarten. Sindsdien circuleren geruchten dat de regering geheime gesprekken voert met de rebellen in Havana. Toen Cano omkwam in een bomaanslag, heeft de nieuwe leider van de FARC, bekend onder de naam Timochenko, opnieuw gezegd dat de FARC vredesgesprekken wil.

De laatste jaren hebben de Colombiaanse veiligheidsdiensten en het leger verschillende successen geboekt in hun strijd tegen de FARC.

Zo werd presidentskandidate Ingrid Betancourt (op foto 2e van links) in 2008 bevrijd samen met 14 andere high-profile gegijzelden na een militaire actie. Ze werd in 2002 ontvoerd toen de vredesgesprekken met Pastrana afsgesprongen waren.

Ook enkele topfiguren binnen de FARC zijn omgekomen of gearresteerd. Toch zouden er naar schatting nog 8.000 FARC-rebellen actief zijn.