Duidelijke winnaar of totale versnippering in Lier?

Wordt de N-VA de grootste? Kan burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) op post blijven? 14 oktober kondigt zich erg spannend aan in Lier, waar het versnipperde politieke landschap wel eens tot lastige coalitiegesprekken zou kunnen leiden.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vormden Open VLD (7 zetels), het kartel CD&V/N-VA (7 zetels) en de stadslijsten Lier Leeft (5 zetels) en Lier&Ko (3 zetels) de coalitie. De grootste partij, Vlaams Belang (9 zetels) werd de enige oppositiepartij. Maar 6 jaar is een eeuwigheid in de politiek. Ook in Lier.

Het politieke landschap is de voorbije jaren nog meer versnipperd. In de eerste plaats dienen de kartelpartners CD&V en de N-VA nu elke apart een lijst in. In Lier werd de breuk veroorzaakt door de discussie over het verkeerscirculatieplan. “Betreuren is veel gezegd, ik stel dat vast”, reageert Guido Van den Bogaert, lijstduwer voor CD&V. “De N-VA heeft op een bepaald moment gekozen voor de oppositie.”

Hoe hoog zal de N-VA scoren? Dat is de vraag die velen zich stellen. Op nationaal vlak is de partij van voorzitter Bart De Wever fors gegroeid. Gemeenteraadslid Rik Verwaest wil van die “flow” profiteren. “We verwachten heel veel in Lier. We zitten hier op goud”, klinkt het ambitieus. De eerste ambitie van de N-VA is de meerderheid breken, vertelt Verwaest. “Echte verandering betekent een andere burgemeester.”

Lijsttrekker voor de partij is Frank Boogaerts. Hij bevestigt dat de N-VA de grootste wil worden in Lier. Boogaerts verwacht dan ook dat ze meer zetels gaan binnenhalen dan de 7 die het kartel CD&V/N-VA vorige keer kreeg. Daarnaast zullen er 3 à 4 ongeveer even sterke partijen zijn met tussen de 4 en de 6 zetels, is zijn verwachting.

"Wie droomt er niet van om burgemeester te worden?"

Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) wil er graag een termijn bijdoen. Of dat met de huidige coalitie moet zijn, laat ze in het midden. “We werken heel constructief samen, maar we zijn uiteraard verschillende partijen.” Dat het politieke landschap zo versnipperd is, noemt ze niet optimaal en te veel vooruitlopen op mogelijke scenario’s wil Vanderpoorten niet. “Ik ben nieuwsgierig wat de Lierenaars zelf vinden.”

Deze verkiezingen geen Lier Leeft meer op de kieslijst. De partij presenteert zich nu als SP.A-Groen, een kartel tussen groenen, socialisten en enkele onafhankelijken. Lijsttrekster en huidig schepen Els Van Weert hoopt op stemmenwinst met de verruimde lijst.

“We mikken op 20 procent (om en bij de 7 zetels, red.)”, klinkt het. Als dat lukt, zit er mogelijk een burgemeestersambt in voor Van Weert. “Wie droomt er niet van om burgemeester te worden”, is haar reactie. In ieder geval hoopt de partij deel uit te maken van de coalitie.

Jan Mortelmans, voor de vijfde keer op rij lijsttrekker bij Vlaams Belang, heeft een ander plan. Hij wil een coalitie tussen zijn partij, de N-VA en de stadslijst vo-LK. “Ik heb de hand uitgestoken. Als je naar het programma van onze partijen kijkt, dan zie ik niet wat het probleem is”, zegt hij. Nationaal doet Vlaams Belang het niet goed, maar Mortelmans is niet ongerust. “Ik weiger in een afslachting te geloven. We hebben een goed parcours afgelegd."

"Lierenaars wachten op een krachtdadig beleid"

Bij de N-VA noemen ze het idee van Mortelmans een “tactisch spel”. “We willen met iedereen praten, maar er gaapt een grote kloof tussen ons verhaal en dat van Vlaams Belang", reageert Verwaest.

Een onbekende factor is vo-LK (Verenigde Onafhankelijken van Lier en Koningshooikt). Dat is een project van ex-Open VLD’er en onafhankelijk schepen Patrick Tersago, die na een passage bij Lijst Dedecker besloot om de krachten te bundelen met enkele andere onafhankelijken. Hij hoopt om zeker 2 zetels te behalen.

Een andere stadspartij, Lier&Ko, besliste pas in april om opnieuw mee te doen aan de verkiezingen. De voorbije jaren verlieten een aantal mandatarissen de partij. Bovendien beraadde de partij, die opgericht werd naar aanleiding van het mobiliteitsdossier, zich over het nut van een deelname.

Lier&Ko wil tegenwind bieden aan de N-VA. "Want in het verkeersdossier staan we diametraal tegenover elkaar”, zegt huidig schepen Jan Hermans. Hij gelooft dat zijn partij kan scoren op 14 oktober. “We kunnen beter doen dan de 12 procent van vorige keer. De Lierenaars zitten te wachten op een krachtdadig beleid, met een visie.”

Joris Truyts

lees ook