Frans onderzoek naar dood van Arafat

Een Franse rechtbank is een onderzoek begonnen naar de verdachte dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Die is in 2004 overleden in een ziekenhuis in Parijs en volgens zijn familie is hij vergiftigd.

Het onderzoek wordt gevoerd door een rechtbank in Nanterre, een voorstad van Parijs. Dat gebeurt op verzoek van Suha Arafat, de weduwe van de Palestijnse leider die nu in Zwitserland woont.

Volgens mevrouw Arafat zijn er aanwijzingen dat haar man destijds is vergiftigd met het radioactieve polonium. Kledingstukken van Arafat zouden een verdacht hoog gehalte van die stof bevatten.

Het lichaam van Arafat is inmiddels opgegraven in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en onderzocht door experten van de universiteit van de Zwitserse stad Lausanne. Dat onderzoek heeft evenwel geen duidelijke oorzaak aangetoond.

Veel Palestijnen denken dat Israël achter de dood van Arafat zit. De Israëlische regering ontkent dat en is blij dat er nu een onderzoek komt om de ware toedracht van de zaak te achterhalen.