Michelle Martin is aangekomen in Malonne

Na de uitspraak van het Hof van Cassatie is Michelle Martin uit de gevangenis vertrokken naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne. Iets over tien uur vanavond is ze aangekomen in het klooster.

Rond half negen vanavond verlieten twee wagens de gevangenis van Berkendeael nabij Vorst. Naar alle waarschijnlijkheid was was Martin een van de passagiers, maar volledig zeker was dat niet. 

De rit heeft uren geduurd en iets over tien uur vanavond is Martin dan aangekomen in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, nabij Namen. Daar heeft ze onderdak gekregen. 

Opvallend was dat Martin aankwam met andere auto's dan die waarmee ze eerder vertrokken was uit de gevangenis. Wellicht gebeurde dat om veiligheidsoverwegingen.

Toen de auto's het klooster binnenreden, klonk er gejoel bij een vijftigtal mensen die protesteerden tegen haar vrijlating. De politie had de omgeving echter afgezet en er waren geen incidenten. 

De strafuitvoeringsrechtbank heeft Martin voorwaarden opgelegd voor haar vrijlating. Een van de voorwaarden is dat ze opvang krijgt. Het klooster van de Arme Klaren in Malonne heeft zich bereid verklaard haar onderdak te geven. Het klooster en de zusters in het klooster hebben daarvoor veel kritiek gekregen. Er is zelfs extra politie ingezet om incidenten aan het klooster te vermijden.

Een andere voorwaarde is dat ze 20 uur per week moet werken in het klooster. Ze mag geen nieuwe misdrijven begaan en ze moet contact met de slachtoffers vermijden. Zo mag ze in principe het klooster verlaten, maar mag ze niet naar Limburg of Luik, de provincies waar de families van haar slachtoffers wonen. Als Martin zich niet houdt aan een van de voorwaarden, moet ze terug naar de gevangenis.

De burgemeester van Namen, Maxime Prévot (CDH) had vanmorgen nog verklaard dat hij de eventuele komst van Martin naar Malonne, niet kan tegenhouden. Prévot reageerde daarmee op de diverse stemmen die stelden dat hij vanwege de openbare orde tussenbeide zou kunnen komen. De burgemeester zegt dat hij over geen enkel juridisch middel beschikt om dat preventief te doen..