Nog nooit zo weinig zeeijs bij de Noordpool

Er is nog nooit zo weinig ijs op de Noordpool geweest sinds de waarnemingen in 1979 gestart zijn. Het ijs kan bovendien nog zeker tot half september blijven verder smelten. Verontrustend, zeggen wetenschappers, omdat het geen bijzonder warme zomer was.

Het zeeijs op de Noordpool is geslonken tot het laagste niveau dat ooit is gemeten sinds 1979. Dat zeggen de NSIDC, het Amerikaanse informatiecentrum over sneeuw en ijs, en de NASA op basis van satellietbeelden.

En de recordlaagte is allicht nog niet bereikt want het ijs kan nog verder smelten tot half september. Tot dan is er licht op de Noordpool. Na de zomer groeit het ijs wel weer aan, omdat de zon er dan niet meer schijnt.

De vorige recordlaagte werd gemeten in 2007, toen het een bijzonder warme zomer was op de Noordpool. Dat is deze zomer niet het geval en dat verontrust de wetenschappers die de ijskap nauwgezet in de gaten houden. 

Volgens hen is de recordlaagte het gevolg van verschillende warme zomers op rij. Het is ook een teken dat de ijskap fundamenteel aan het veranderen is door de opwarming van het klimaat, zeggen de wetenschappers.

Uit waarnemingen is gebleken dat er elk decennium 13 procent minder ijs is in de zomer. "We zijn de dikke component van de ijskap aan het verliezen", zegt wetenschapper Joey Comiso van de NASA. "Als we dat blijven verliezen, wordt het ijs in de zomer zeer kwetsbaar." Hoe dunner de ijskap, hoe moeilijker het gesmolten ijs weer bevriest in de winter.