Opnieuw heraanleg van Plaisanceplein in Mechelen?

In 2011 werd het Plaisanceplein in Mechelen-Zuid volledig heraangelegd. Niet goed, zo blijkt uit het populairste voorstel uit Mechelen op "De vragende partij". Gert Goossens, die het voorstel deed, is niet te spreken over het plein.

"Ik stel voor dat het Plaisanceplein wordt heraangelegd en dat er een rotonde in de plaats komt. Na de heraanleg vorig jaar is het kruispunt zeer onoverzichtelijk geworden”, klinkt het voorstel van Gert Goossens uit Mechelen. Al 128 Mechelaars zijn het eens met Goossens, en zo werd zijn voorstel het populairste voorstel in de stad.

Het Plaisanceplein, gelegen in de wijk Mechelen-Zuid, heeft nog maar net een volledige metamorfose ondergaan. Vorig jaar kwamen er verkeerslichten en de as Hombeeksesteenweg-Brusselpoort werd de as voor doorgaand verkeer. Vóór de heraanleg was er op het Plaisanceplein een “valse rotonde”, waar je wel moest rondrijden maar waar niet de voorrangsregels van een rotonde golden.

"Levensgevaarlijk voor fietsers"

“Het was ervoor ook niet goed”, aldus Gert Goossens die het voorstel lanceerde. “Maar sinds de heraanleg van het plein moeten automobilisten heel lang wachten door de opeenvolging van de verkeerslichten aan de Brusselpoort en het Plaisanceplein en voor fietsers is het gewoonweg levensgevaarlijk.” En daar zijn heel wat mensen het eens mee, blijkt uit de reacties op “De vragende partij”.

“Moeten we wachten op de eerste verkeersdode vooraleer men inziet dat het plein serieus gevaarlijk is”, is de reactie van Koen Hoogstoel. “Het heraangelegde plein is zo ingewikkeld en ineengeknutseld, dat ik er dagelijks mensen zie stilstaan, niet wetend hoe erdoor te geraken”, laat Stefan Bottu dan weer weten.

Sonya Verheyen wil zelfs weer terug naar de situatie van vóór de heraanleg. “Waarom richten we het plein niet weer opnieuw in zoals daarvoor?”, vraagt ze zich af. “Erg weinig verkeersborden en geen verkeerslichten. Werkte prima en de doorstroming was vlot en verzekerd.”

Niet iedereen is tegen

Een terugkeer naar de oude situatie is volgens vele bezoekers van “De vragende partij” echter ondenkbaar. Maar ook een rotonde, zoals Gert Goossens voorstelt, is niet voor iedereen de oplossing.

“Als er een rotonde zou komen en de brug moet omhoog, dan zit de hele rotonde vast met alle straten errond”, weet Wim Bischoff. En dat beseft Gert Goossens intussen ook. “In mijn voorstel stond (wat voortvarend) dat een rotonde de oplossing zou zijn”, zegt hij. “Ik blijf er wel voorstander van dat de situatie door experts wordt herbekeken, rotonde of niet.”

Toch is niet iedereen het erover eens dat het vernieuwde Plaisanceplein een miskleun is. “Blijkbaar wil iedereen terug naar de chaos van vroeger en heeft men geen geduld om even voor de lichten te staan wachten. Ik passeer hier regelmatig als fietser en ik moet inderdaad meer wachten maar het is wel veiliger”, is de reactie van Charles Vercauteren op “De vragende partij”.

Wat vinden de politici ervan?

Het voorstel van Gert Goossens speelt trouwens niet alleen een rol op “De vragende partij”, want ook in Mechelen zelf ligt de kwestie op tafel.

Mechels schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open VLD) liet enkele maanden geleden tijdens de gemeenteraad al weten dat een studiebureau werd aangesteld om een analyse te maken van de huidige situatie van het Plaisanceplein.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) bevestigt dat die analyse intussen in de eindfase zit. “Er komt een alternatief voorstel aan en dat zal binnen enkele weken met alle partijen besproken worden”, zegt hij.

Morgen worden op "De vragende partij" de antwoorden van de verschillende lijsttrekkers op de situatie rond het Plaisanceplein in Mechelen gepubliceerd. Zal het plein opnieuw worden heraangelegd? Komt er toch een rotonde? En vooral, welke rol speelt het plein in de verkiezingscampagne?

Inne Verhoogen

lees ook