Soldaten die op doden plassen niet berecht

De 6 Amerikaanse soldaten en 3 mariniers die in Afghanistan op dode lichamen hadden geplast en korans hadden verbrand, krijgen disciplinaire straffen. Ze worden niet berecht. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt. De incidenten begin dit jaar leidden tot zware rellen in Afghanistan.

De Afghaanse president Hamid Karzai eiste dat de militairen berecht zouden worden. Maar volgens het Amerikaans leger hebben de militairen die korans verbrandden, dat niet met kwaad opzet gedaan.

Bij een disciplinaire straf kunnen de militairen loon verliezen of gedegradeerd worden. Maar welke straf ze precies krijgen, heeft de Amerikaanse legertop niet bekend gemaakt.

De feiten kwamen aan het licht nadat videobeelden van het incident verspreid werden. Daarop volgden hevige rellen in Afghanistan, waarbij tientallen doden vielen. De Amerikaanse president Barack Obama had zelf zijn excuses aangeboden voor het incident, maar hevig protest hield dagenlang aan in verschillende Afghaanse steden.