Spontane staking bij De Lijn Waasland na agressie

In het Waasland hebben chauffeurs van De Lijn het werk neergelegd. Gisteren is een collega-chauffeur zwaar toegetakeld. Een tiental jongeren sloegen op de lijn Melsele-Antwerpen een chauffeur bewusteloos. Acht van hen werden opgepakt, maar zijn voorlopig weer vrij. De bussen rijden niet zoals gepland.

De feiten gebeurden iets na acht uur gisteravond op buslijn 81 tussen Melsele en Zwijndrecht. De buschauffeur kreeg verschillende slagen in het gezicht en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De chauffeur kreeg het met de jongeren aan de stok omdat enkele van hen hun voeten op de stoelen hadden gelegd.  Volgens de vakbond is op de camerabeelden ook duidelijk te zien dat de jongeren gebruik maakten van de noodopening. Dat betekent dat niet alleen dat de deuren openen, maar dat ook het remsysteem in werking treedt, waardoor reizigers kunnen struikelen en uit de bus vallen.

Dat de chauffeur door een groep aangevallen werd, is volgens Isabel Colbrandt van De Lijn uitzonderlijk. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, dat jongeren in groep een chauffeur aanvallen."

De jongeren konden snel worden ingerekend omdat er zich op de bus een politieman in burger bevond. Hij alarmeerde zijn collega's, die de acht jongeren enkele haltes verder konden onderscheppen. De anderen konden ontkomen. De opgepakte jongeren werden na een tijdje weer vrijgelaten tot het onderzoek uitsluitsel geeft over de identiteit van de daders.

Hinder voor de bussen

Naar aanleiding van het incident is een spontane staking uitgebroken bij De Lijn in het Waasland. De buschauffeurs van de stelplaats in Sint-Niklaas hebben uit solidariteit het werk neergelegd. Daardoor rijden de bussen De Lijn niet volgens het schema. De Lijn verwijst naar haar website http://www.delijn.be/ voor meer informatie.