Vlamingen kopen minder boeken

De boekenverkoop is tijdens de eerste zes maanden van 2012 sterk gedaald. Boek.be en Gfk Retail and Technology Benelux noteren een omzetdaling van -6 procent. In de dalende boekenmarkt blijft tv-kok Jeroen Meus de absolute bestsellerauteur.

De verkoop van boeken in Vlaanderen doet het niet zo goed als vorig jaar. Enkel april en juni waren betere maanden. April was dan ook de maand waarin "Dagelijkse kost 3" van Jeroen Meus uitkwam, samen met "De hongerspelen" van Suzanne Collins. De lichte omzetstijging in de maand juni was dan weer vooral te danken aan de erotische trilogie "Vijftig tinten" van E.L. James.

De grootste omzetdaling, meer dan -8 procent, is waar te nemen in het genre non-fictie informatief. Vorig jaar kreeg dat genre nog een flinke duw dankzij o.a. "Congo" van David Van Reybrouck. In de maand juni van dit jaar kende het genre weer een heropflakkering, o.a. dankzij de "Memoires" van Jean-Luc Dehaene. In het lijstje met bestsellers moet Dehaene wel een andere politicus, PVDA+-voorzitter Peter Mertens, laten voorgaan.

Het genre dat het wel goed doet, is de strip. Met een stijging van 1,5 procent in omzet houdt de strip goed stand in een dalende markt.

Jeroen Meus weer absolute bestsellerauteur

Wat is het meest gelezen boek in Vlaanderen?

Tv-kok Jeroen Meus palmt niet alleen plaatsen 1, 2 en 4 in met respectievelijk "Dagelijkse kost" 3, 2 en 1, hij verslaat ook "De Kiekeboes" (op 3) en "Eiland" van misdaadauteur Pieter Aspe (op 5).

Fictie doet het duidelijk niet zo goed in de topverkopen. In de algemene top-20 staan maar zeven fictietitels. Het eerste echt literaire werk duikt pas op op de 24e plaats: "De engelenmaker" van Stefan Brijs.