"Ik was de laatste echte burgemeester"

Marc De Neef (CAP Linkebeek) gaat na 24 jaar gemeentepolitiek met pensioen. Zijn vertrek betekent het afscheid van de "laatste, echte burgemeester" van Linkebeek. Huidig burgemeester Damien Thiéry (FDF) werd in 2006 immers niet officieel benoemd.

Oud-burgemeester Marc De Neef rondt zijn laatste maanden af als gemeenteraadslid in de faciliteitengemeente Linkebeek. In 2006 werd De Neef, na het vertrek van de toenmalige burgemeester Christian Van Eyken in het laatste jaar van diens legislatuur, aangesteld als burgemeester.

Zijn benoeming tot burgemeester en onenigheid over wie de lijst zou trekken in aanloop van de lokale verkiezingen in 2006 veroorzaakte wrevel tussen De Neef en Damien Thiéry.

De wrevel tussen De Neef en Thiéry leidde er uiteindelijk toe dat de twee politici in 2006 elk met een Franstalige lijst naar de kiezer trokken. Thiéry behaalde twee derde van de zetels en bemachtigde de burgemeesterssjerp. Na de verkiezingen besliste toenmalig Vlaams minister Marino Keulen om de burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen naar aanleiding van inbreuken op de taalwetgeving. Thiéry draagt sindsdien de titel van "waarnemend burgemeester".

Voor De Neef  is Thiéry daarom geen rasechte burgemeester. "Aangezien Damien Thiéry niet benoemd is, was ik dus de laatste, echte burgemeester", verklaart De Neef in het Nieuwsblad naar aanleiding van zijn vertrek.

Eén Franstalige lijst

Opvallend is dat met het afscheid van De Neef de Franstaligen opnieuw met één lijst aan de verkiezingen deelnemen. Volgens De Neef is er echter geen verband met zijn afscheid. "Met meneer Thiéry is er geen ruzie, alles gaat goed tussen ons en tussen onze partijen. Het is niet door mijn afscheid dat samenwerking weer mogelijk is. Het was de wens en de beslissing van beide partijen om meer samen te smelten. Van mijn partij gaan er drie mensen op de nieuwe lijst van Thiéry staan", verduidelijkt De Neef.

lees ook