"Martin beseft dat normaal leven niet evident zal zijn"

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux die gisteren vervroegd vrijgelaten werd, hoopt om op termijn opnieuw een normaal leven te kunnen leiden. Volgens haar advocaat is het haar bedoeling om werk te vinden en haar slachtoffers te vergoeden. "Maar ze beseft dat een normaal leven leiden helemaal niet evident zal zijn", luidt het.

Mr. Thierry Moreau begeleidde zijn cliënte toen ze van de gevangenis in Vorst naar het klooster van Malonne overgebracht werd. Hij was naar eigen zeggen onder de indruk van het protest voor de ingang van het klooster, waar mensen volgens hem met stenen wierpen en klopten op de wagen van Martin.

"Dat gewelddadige antwoord kan enkel escaleren, maar ik vertrouw op de autoriteiten om de veiligheid te garanderen. Ik begrijp dat men Martin haar gedrag verwijt, maar men kan in de naam van het recht niet gewelddadig worden, ook niet tegenover iemand die misdaden heeft begaan", aldus Mr. Moreau.

Volgens Moreau was Martin niet nerveus maar wel verdeeld tijdens de autorit. "Voor iemand die 16 jaar in de cel heeft gezeten is dit natuurlijk een belangrijke gebeurtenis. Anderzijds was ze zich ook erg bewust van de vijandelijkheden."

"En ze zit ook met vragen. Bijvoorbeeld over hoe ze mensen zal kunnen ontvangen in het klooster of hoe ze aan werk zal geraken." Martin mag het klooster overdag verlaten, maar ze beseft dat dat de eerste tijd niet evident zal zijn, luidt het. Volgens Moreau is het wel degelijk Martins bedoeling om in de toekomst een normaal leven te leiden en dus buiten klooster te treden en werk te vinden. "Maar mijn cliënte en ik beseffen dat dit niet evident zal zijn."

Het zou de uitdrukkelijke wens van Martin zijn om haar slachtoffers te vergoeden. Dat was ook een van de voorwaarden voor haar vrijwaardelijke invrijheidsstelling. Martin betaalde de afgelopen 16 jaar nog maar 265 euro aan de nabestaanden. Na de ophef gisteren lijkt het vandaag in Malonne overigens opnieuw rustig.

Martin zal brief Lejeune "in alle discretie" beantwoorden

Moreau liet ook verstaan dat Martin zal antwoorden op de brief die Jean-Denis Lejeune (foto) haar schreef. De handgeschreven brief is vandaag integraal verschenen in het Franse tijdschrift Paris Match.

Lejeune vraagt in de brief uitleg over de omstandigheden waarin zijn dochter Julie gestorven is. Het heeft het ook over zijn eigen verdriet. "Het is een lijden een lijden dat voor de eeuwigheid blijft duren, dat je verslindt als een kanker, je langzaamaan fataal wordt, dat je tot wanhoop drijft, tot je nergens nog in gelooft", aldus Lejeune die ook zegt dat hij geweigerd heeft om op Martins vraag tot bemiddeling in te gaan.

"Mevrouw Martin heeft reeds gesproken, maar misschien werd dat op dat ogenblik niet gehoord", zegt haar advocaat. "Ze weet ook dat de ouders haar niet kunnen vergeven." Een eventuele vergiffenis kan er volgens Moreau enkel op termijn komen na een gezamenlijk en discreet parcours.