"Vragende partij" inspireert standpunten lijsttrekkers

Veel lijsttrekkers reageren positief op de voorstellen in "De vragende partij". Die ideeën moesten om 12 uur binnen zijn. Uit een eerste bloemlezing blijkt dat veel voorstellen een grote kans hebben om binnenkort in de praktijk te worden omgezet.

WICHELEN: Ik stel voor dat er een skatepark komt voor bmx'ers en skaters omdat er hier in groot-Wichelen niks is voor de jeugd en voor de bmx'ers en skaters.

De lijsttrekkers laten zich inspireren door dit voorstel. De grootste meerderheidspartij, Samen, met bijna een absolute meerderheid, reageert  zeer positief. De belangrijkste oppositiepartijen ook. Het doet er dus niet toe welke partijen in het nieuwe schepencollege zitten: meerderheid en oppositie samen hebben meer dan genoeg stemmen om zo'n skatepark snel te bouwen. 

WEVELGEM: ik stel voor dat de gemeente overgaat tot de aankoop van een AED (Automatische Externe Defibrilator). Daarmee kunnen we mensenlevens redden. Er kan een hangen in bv. het zwembad, het politiekantoor...

CD&V heeft een grote absolute meerderheid van 21 op 31 zetels en gaat een concrete belofte aan: "Naast het nodige budget (huur of koop) en de juiste plaats willen wij vooral mee investeren in de opleiding van personeel en vrijwilligers om met de AED te werken."

WERVIK: (...) Het jeugdvoetbal heeft dringend een 3de veld nodig; ook andere clubs moeten het doen met een overbezette sporthal...

De indiener kan gerust zijn. De meerderheidspartijen CD&V en SP.A: "Het 3e plein van Sk. Geluwe komt er zeker", want er is al een akkoord over de aankoop van grond. De belangrijkste oppositiepartij is ook positief: "Geen luxe, maar noodzakelijk".

WAASMUNSTER: Ik stel voor dat de belofte om een geschikte zaal in te richten voor de tafeltennis na 10 jaar uitstel eindelijk gerealiseerd wordt.

De zaal voor tafeltennis komt er, zegt de meerderheid, want het dossier zit al in een eindfase. De belangrijkste oppositie zal dit verder steunen, belooft ze.

TIENEN: "Ik stel voor dat het water in de stad Tienen ontkalkt wordt door de stad zelf, zoals trouwens nu al gebeurt in tal van aanpalende gemeentes."

Ook geen probleem want ook dit dossier is volgens de meerderheid in een eindfase.

SCHOTEN: "Ik stel voor dat de coalitie van de volgende legislatuur er ALLES aan doet om ervoor te zorgen dat de A102 onder de grond zal lopen."

Die belofte is binnen. Van meerderheid en oppositie. Er is dus een grote eensgezindheid. Maar er is een grote maar. De gemeente kan alleen maar "adviseren en lobbyen" want dit is een bevoegdheid voor de Vlaamse regering.