Assad: "Tijd nodig om de oorlog te winnen"

In een televisie-interview maakt de Syrische president Bashar al-Assad zich sterk dat zijn troepen het laken naar zich toe zullen trekken in de bloedige burgeroolog die het land nu al maanden verscheurt. Zijn boodschap: we komen er, maar er is tijd voor nodig.

Assad heeft een lang tv-interview gegeven aan de privézender Dunya. Die is in handen van Rami Makhlouf, een neef van Assad en een van de rijkste burgers in Syrië. Het hele interview wordt vanavond uitgezonden, maar er zijn al fragmenten vrijgegeven.

Het interview is tegelijk een erkenning dat de rebellen sterker staan dan Assad zou willen. Hij wil de bevolking voorbereiden op een lange strijd. De protesten tegen het regime begonnen in het zog van de Arabische lente zowat anderhalf jaar geleden en mondden uit in een burgeroorlog die nu wordt uitgevochten op verschillende fronten.

Assad zegt dat zijn troepen oprukken maar dat de oorlog nog moet worden beslist en dat daar tijd voor nodig is, ook al omdat er op verschillende fronten wordt gevochten. Hij zei dat er "een regionale en internationale oorlog" wordt uitgevochten.

Assad noemde het idee om humanitaire bufferzones in te stellen in Syrië "onrealistisch". De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu had het plan geopperd om "veilige zones" in te stellen om vluchtelingen onderdak te geven en humanitaire hulp te bieden. "Eerst en vooral ligt dat nu niet op tafel en het gaat om een onrealistisch idee van vijandige staten en de vijanden van Syrië", zei Assad.

De rebellengroepen (foto) hopen Assad te onttronen. Die is al sinds 2000 aan de macht en volgde zijn vader Hafez Assad op, die het land 30 jaar lang met ijzeren vuist regeerde.