BBI neemt 500 diamantairs in het vizier

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eist een groot bedrag aan ontdoken belastingen terug van 500 diamantairs. Het gaat om zwart geld, ontdekt op Zwitserse rekeningen, mét boetes en intresten. Volgens de krant De Tijd zou het om ruim 1,2 miljard dollar gaan. De diamantairs kunnen nu een wederwoord bieden.

De bal ging twee jaar geleden aan het rollen toen een ex-werknemer van HSBC een cd-rom met klantengegevens via de Franse fiscus ook aan ons land bezorgde. De 500 diamantairs krijgen nu van de fiscus een zogenoemd "bericht van wijziging" in de bus. Daarin wordt gemeld dat het bedrag dat op hun rekeningen staat, beschouwd wordt als inkomsten. Bijgevolg moeten er ook belastingen op worden betaald.

De diamantairs kunnen nu reageren, zegt Francis Adyns van Financiën. "Binnen een termijn van een maand en drie dagen kunnen ze tegenargumenten aanbrengen." Als de personen in kwestie niet reageren binnen de gestelde termijn, kan de fiscus een volgende stap zetten en overgaan tot een vestiging van een aanslag van ambtswege.

Volgens De Tijd gaat het om een bedrag van honderden miljoenen, al wil de fiscus dat niet bevestigen. Naast belastingen worden er ook boetes en intresten aangerekend. "Het gaat over grote bedragen", zegt Adyns nog.