Bewaking voor politicus na uitspraak over verkrachting

De Nederlandse politicus Kees van der Staaij krijgt persoonlijke bewaking na zijn omstreden uitspraken over zwangerschap en verkrachting. Van der Staaij is lijsttrekker van de Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij.

Leentjebuur spelen bij de Amerikaanse Republikeinse kandidaat-senator Todd Akin. De Nederlandse politicus Kees van der Staaij (foto) heeft er wel kaas van gegeten.

Van der Staaij is de lijsttrekker van de Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) bij de komende verkiezingen en net zoals Akin choqueerde hij zijn landgenoten met enkele boude uitspraken.

Volgens van der Staaij is het "een feit dat de kans dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting, heel klein is". De Nederlandse lijsttrekker bestempelt verkrachting weliswaar als "vreselijk" en hij erkent ook de grote gevolgen voor de slachtoffers, maar zijn partij blijft gekant tegen abortus.

"Het is niet zo dat de meeste gevallen van abortus verband houden met een verkrachting", besloot van der Staaij nog in een reactie. De uitlatingen van van der Staaij worden in Nederland alvast niet op gejuich ontvangen. In tegendeel zelfs. De lijsttrekker van de SGP heeft immers al persoonlijke bewaking gekregen.

"Een les biologie"

Ondertussen staat ook de Nederlandse politieke wereld op de achterste poten. "Belachelijk", steekt Jolande Sap (GroenLinks) van wal. "Ik vrees dat een biologieles niet genoeg is voor van der Staaij".

Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma (PvdA) reageert geschokt. "Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt", stelt ze.