Cassatie bevestigt veroordeling Timosjenko

In Oekraïne heeft het Hof van Cassatie het beroep afgewezen van de voormalige premier Joelija Timosjenko. In oktober werd Timosjenko veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens machtsmisbruik. Ze zit al een jaar in de cel.

Het beroep dat Joelija Timosjenko aantekende tegen haar veroordeling werd door het Hof van Cassatie afgewezen. De voormalige premier van het land werd in oktober 2011 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens machtsmisbruik.

Timosjenko zou haar boekje te buiten zijn gegaan toen ze in 2009 zonder toestemming van de regering gasakkoorden afsloot met Rusland. Zelf spreekt ze van een politieke afrekening.

Op het moment van haar veroordeling maakte Timosjenko immers deel uit van de oppositie in Oekraïne. Volgens haar was het proces een politieke zet van haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, om te beletten dat ze zou deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

De advocaten van Timosjenko zullen haar veroordeling nu aanvechten voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens. De Europese Unie heeft ondertussen al terleurgesteld gereageerd. "Het is belangrijk dat de Oekraïense autoriteiten nu stappen ondernemen om de systematische problemen bij het gerecht op te lossen", klinkt het.