Dan toch geen gijzeling op Schiphol

Op de luchthaven van Schiphol, bij Amsterdam, is er even sprake geweest van een gijzeling. Een vliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling werd, vóór het landde op Schiphol, begeleid door twee straaljagers. Nederlandse media dachten meteen aan een "mogelijke gijzeling". Maar het bleek gewoon om miscommunicatie te gaan.
De vlucht vanuit Malaga met in zijn kielzog een F-16.

De Airbus A320 uit Malaga met 183 passagiers aan boord kreeg de begeleiding van de F-16's omdat er geen radiocontact was tussen de piloot en de verkeerstoren. Sinds de aanslagen van 11 september (2001) is dat de standaardprocedure. De hulpdiensten rukten massaal uit naar Schiphol.

Kort na de landing kwamen de eerste meldingen dat er niets aan de hand was. Verschillende passagiers konden gecontacteerd worden.

Zo had een man wiens vrouw op het vliegtuig zat aan "NOS journaal" gezegd dat hij al telefonisch contact had met zijn echtgenote. Zij had nog niets opgemerkt. Een andere getuige wist te zeggen dat iedereen aan boord verbaasd was over de talrijke sms'jes en noodtelefoontjes.

Het Amerikaanse persbureau Reuters stelt dat er miscommunicatie was tussen de piloot en de luchtverkeersleiding op Schiphol.