Doel 3 nog tot zeker eind november dicht

De kernreactor Doel 3 blijft zeker tot eind november dicht, dat is twee maanden langer dan gepland. Dat meldt GDF Suez, het Franse moederbedrijf van exploitant Electrabel, op zijn website.

De kerncentrale ligt sinds 3 juni stil voor onderhoud. Daarbij is ontdekt dat er kleine scheurtjes zitten in het reactorvat van de centrale. Eerst moet worden uitgezocht of die een gevaar vormen. Dat onderzoek lijkt nu langer te duren dan eerst gepland.

Volgens Electrabel is er geen sprake van bijkomende elementen die vertraging veroorzaken, maar is de timing gewoon herbekeken in functie van de lopende testen.

De huidige testen nemen "heel wat tijd in beslag,  we staan daar niet alleen in als uitbater", zegt woordvoerster Sarah De Bruyn. Zo doet Electrabel ook beroep op externe experten en het nucleaire controleorgaan FANC moet bijvoorbeeld het fiat geven voor een eventuele heropstart.

Als de problemen met het reactorvat van Doel 3 ernstig blijken te zijn, dan moet de centrale misschien definitief dicht. In dat geval zal ook de reactor Tihange 2 onderzocht moeten worden, omdat die centrale een reactorvat van dezelfde fabrikant heeft als Doel 3.

Volgens het hoofd van het FANC, Willy De Roovere, is het zelfs mogelijk dat wereldwijd nog veel meer centrales te kampen hebben met dezelfde constructiefout.