Draghi: "Soms zijn buitengewone maatregelen nodig"

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, antwoordt in een opiniestuk in het Duitse dagblad Die Zeit op kritiek van de Duitse regering. Die is gekant tegen Draghi's voorstel om met de ECB opnieuw staatspapier van zwakkere landen op te kopen om de rentes van die landen te doen dalen.

In dat verband waarschuwden Duitse experts dat de ECB "herhaaldelijk rode lijnen overschrijdt". De vroegere ECB-hoofdeconoom Jürgen Stark nam zelfs de woorden "verboden monetaire financiering" in de mond. Jens Weidman, topman van de Duitse Bundesbank, vergeleek obligaties opkopen met het gebruiken van drugs, wat tot een "verslaving" kan leiden.

Draghi antwoordt dus dat er in het licht van de crisis soms buitengewone maatregelen nodig zijn, binnen de grenzen van het mandaat van de ECB weliswaar. "De ECB zal alles doen wat nodig is om de prijsstabiliteit te garanderen. En de instelling zal onafhankelijk blijven", schrijft Draghi.

Draghi vindt dat de ECB bij het vervullen van haar mandaat "soms verder moet gaan dan de geijkte monetaire beleidsinstrumenten, wanneer de markten gefragmenteerd of beïnvloed zijn door irrationele angsten."

Draghi zegt dat de originele opzet van de euro onwerkbaar was, omdat de landen in de monetaire unie te weinig hun economieën op elkaar afstelden. Om dat op te lossen, is volgens hem niet per se een politieke unie nodig.