Duitse duikboot gevonden in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge hebben vier erfgoedliefhebbers een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. Het schip zal opgegraven worden en tentoongesteld worden in Brugge.

De boot ligt nu onder een tiental meter grond en is nog niet opgegraven. Door bodemonderzoek is nu evenwel een groot metalen voorwerp onder de grond gevonden.

De boot was in 1980 al opgemerkt, maar toen wou niemand er iets mee aanvangen. Nu zal hij worden opgegraven en tentoongesteld worden in Brugge. Dat zou klaar moeten zijn tegen 2014 als de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

Tijdens die oorlog was Zeebrugge een belangrijke basis voor Duitse onderzeeërs die in het Kanaal en de Noordzee aanvallen uitvoerden op geallieerde schepen. Die strategie was er op gericht om Groot-Brittannië te isoleren en bracht het land veel schade toe, maar de Royal Navy bleek uiteindelijk sterk genoeg om de schepen te beschermen.

Op het einde van de oorlog brachten de Duitsers de duikboot tot zinken om te vermijden dat hij in geallieerde handen zou vallen.

Meest gelezen