Ecologie centraal op architectuurbiënnale

In Venetië opent vanavond niet alleen het Filmfestival, maar ook de architectuurbiënnale. Het thema is dit jaar "common ground". De projecten en installaties peilen naar raakvlakken tussen maatschappij en architectuur. Ecologie is in deze crisistijden een belangrijk thema.

De vijfkoppige jury deelde vanavond al prijzen uit. De Gouden Leeuw ging naar het Japanse paviljoen. Onder het motto "Architecture possible here? Home-for-All" toont het op buitengewone wijze een nieuw centrum voor een door een ramp verwoeste regio (kleine foto).

De Portugese architect Álvaro Siza Vieira kreeg de Gouden Leeuw voor zijn carrière. De Gouden Leeuw voor beste individuele project ging naar een Brits-Venezolaanse samenwerking, "Torre David/Gran Horizonte".

Bijna 120 architecten, kunstenaars, kunstenaars, critici en fotografen stellen in Venetië onder zijn leiding 69 projecten en installaties voor. Behalve ecologie draaien veel projecten en installaties ook om kritiek op de (consumptie)maatschappij. "Het centrale thema is dat wat we allemaal gemeen hebben", zegt curator David Chipperfield.

Aan de belangrijkste tentoonstelling voor architectuur en urbanisme nemen 55 landen deel, waaronder voor het eerst ook Angola, Koeweit, Kosovo, Peru en Turkije. Tot 25 november worden zowat 200.000 bezoekers verwacht.

Gentse stadshal in Belgisch paviljoen

In het Belgisch paviljoen loopt de tentoonstelling "The ambition of territory", "een oproep voor radicaal onderzoek naar architectuur, planning en politiek in een toekomstig Vlaanderen en Europa". In de hoofdtentoonstelling is onder andere de Gentse stadshal te zien, een ontwerp van Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hee.