Economische sancties treffen Iraanse Wow-gamers

De Amerikaanse handelssancties tegen Iran hebben ook gevolgen voor de lokale gamers. Het populaire online-rollenspel "World of warcraft" (Wow) is sinds kort niet meer toegankelijk. Ontwikkelaar Blizzard wordt overstelpt door klachten.

De problemen voor de Iraanse gamers kwamen aan het licht nadat de online-fora van Blizzard vorige week overstelpt werden met berichten van mensen die niet meer konden inloggen op het spel.

De Amerikaanse spelletjesontwikkelaar reageerde met een mededeling op het Wow-forum. "De Amerikaanse economische sancties verhinderen Blizzard om zaken te doen met inwoners van bepaalde landen, daarbij is ook Iran. We hebben deze week de restricties verscherpt om in regel te zijn met deze wetten."

"We verontschuldigen ons voor het ongemak en zullen met plezier de blokkering weer ongedaan maken van zodra de Amerikaanse wet het toelaat", besluit Blizzard. Er zijn ook al langer berichten dat de Iraanse overheid Wow en gelijkaardige spellen probeert te blokkeren, maar daar zegt Blizzard geen weet van te hebben.

Wie Wow wil spelen, moet een maandelijks bedrag betalen. Wereldwijd doen ruim 9 miljoen liefhebbers dat. De geblokkeerde Iraniërs krijgen evenwel hun geld niet terug van Blizzard. Op het overtreden van de handelssancties staan boetes tot 10 miljoen dollar. Wellicht heeft dat het bedrijf aangespoord om actie te ondernemen.