N-VA ambieert ambt van provinciegouverneur

Volgens N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is het evident dat er rekening wordt gehouden met de uitslag van de verkiezingen als er in toekomst een nieuw ambt van provinciegouverneur vrijkomt. Dat zei hij in een interview op de nieuwssite Apache.

Volgens Ben Weyts, Kamerlid en ondervoorzitter van de N-VA, is de klassieke verdeling van de ambten van provinciegouverneur dringend aan een metamorfose toe.

Op dit moment zijn de ambten verdeeld onder de drie traditionele partijen. De SP.A en CD&V houden beide twee gouverneurszetels warm, Open VLD heeft met André Denys ook een gouverneur in de rangen.

"Als er in de toekomst een nieuw ambt van provinciegouverneur vrijkomt, lijkt het mij evident dat er rekening wordt gehouden met de uitslag van de verkiezingen", zegt Weyts. "Ik denk dat het dan logisch is dat er ook wel eens richting N-VA wordt gekeken".

"Wij azen nergens op"

Op 14 oktober worden de gemeente- en provincieraadsverkiezingen georganiseerd. Bij de aanduiding van het gemeente- of provinciebestuur wordt de benoeming van de provinciegouverneur niet meegeteld. Die wordt voorbehouden voor de Vlaamse regering. De benoeming van een gouverneur maakt dan ook vaak deel uit van een politiek compromis.

Omdat André Denys, de huidige gouverneur van Oost-Vlaanderen, in 2013 65 jaar wordt, is zijn ambt het eerste dat vrijkomt. Volgens Ben Weyts zijn er binnen de Vlaamse regering echter nog geen concrete afspraken gemaakt over de gouverneurschappen die vrijkomen.

"Ik aas ook nergens op", zegt Weyts in een reactie, " en het is ook niet zo dat wij plots grote honger hebben. Ik vraag eigenlijk niets meer dan dat de democratische verhoudingen worden gerespecteerd".