Orkaan Isaac trekt traag over Louisiana

De orkaan Isaac heeft vannacht de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. De orkaan is intussen afgezwakt tot een tropische storm, maar gaat slechts heel traag verder waardoor de kans op schade erg groot is.

Dag op dag zeven jaar geleden leidde de orkaan Katrina in New Orleans tot grote schade, tal van slachtoffers en weken van totale chaos. Daaruit zijn lessen getrokken en de voorbije jaren is veel geïnvesteerd in de dijken die de stad en andere gebieden aan de monding van de Mississippi te beschermen.

Tot nu toe lijkt dat vruchten af te werpen, want nergens in New Orleans zijn de dijken deze keer doorbroken. Wel werd even overwogen om een dijk te openen om de druk van het water op te vangen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Isaac is nu afgezwakt tot een tropische storm, maar trekt nu erg traag doorheen Louisiana, wat de kans op schade vergroot. Tot nu toe zijn er nog geen berichten over slachtoffers, maar wel krijgen de hulpdiensten erg veel noodoproepen, vooral dan van mensen die in hun huis gevangen zitten door overstromingen. 

Het leger en federale hulpdiensten houden zich klaar om in te grijpen. President Barack Obama riep eerder ook op om gehoor te geven aan het bevel tot evacuatie.

"Hoewel het hard is gaan regenen en er veel wind is, valt alles voorlopig nog mee", zegt Dave Sinardet. De politicoloog is in New Orleans voor een conferentie. "Maar op televisie zie ik soms toch wel apocalyptische beelden", stelt hij.

De VRT-nieuwsdienst is op zoek naar getuigenissen over de orkaan Isaac. Bent u zelf in New Orleans en heeft u beelden of wil u graag een reactie kwijt, mail dan naar uw gegevens naar nieuws@vrt.be