SP verliest: "Alle pijlen worden op ons gericht"

Volgens de meest recente peiling in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland moet de SP van Emile Roemer 8 zetels prijsgeven ten opzichte van vorige week. De PvdA zit dan weer in de lift en mag 4 banken vooruit tegenover vorige week. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag.
Emile Roemer (SP) wil nog beter zijn best doen tijdens de komende debatten.

De links-populistische SP van Emile Roemer zou uitkomen op 30 zetels in het Nederlandse parlement. De rechts-liberale VVD van uittredend premier Mark Rutte zakt lichtjes, van 35 naar 33. Maar de VVD zou dus wel de grootste partij zijn. Op 12 september moeten de Nederlanders kiezen.

De sociaaldemocraten van PvdA stijgen in de peiling 4 zetels naar een totaal van 21. De PVV van Geert Wilders zou uitkomen op 18 zetels, een bonus van 3 tegenover vorige week (op de peilingen zit een marge van +/- 2 zetels per partij).

VVD, SP, PvdA en PVV zijn momenteel de vier grootste partijen in Nederland. De vier kopstukken van die partijen kruisten eerder van de week de degens in een debat waar het er op bepaalde momenten fel aan toe ging. Diederik Samsom van de PvdA werd door vele volgers beschouwd als overwinnaar van dat debat en wordt daar nu dus voor beloond.

Roemer, die genoemd wordt als mogelijke premier, zei daarover trouwens dat hij het niet goed heeft gedaan. "Ik moet beter mijn best doen om mijn standpunten uit te leggen", klinkt het. Hij zegt dat zijn partij de afgelopen week veel over zich heen heeft gekregen. "Alle pijlen worden nu op ons gericht om te zorgen dat de SP niet de grootste wordt." De SP was enorm geklommen in de peilingen en was verrassend de grootste geworden, zodat Roemer ook willens nillens als premier werd genoemd.

Rutte zei vandaag over een mogelijke coalitie dat hij niet mee wil stappen in een links blok na de verkiezingen. "Als de SP de grootste wordt en samen met de PvdA en GroenLinks een links blok wil vormen, zal de VVD dat niet aan een meerderheid helpen", zei Rutte tijdens een debat in Enschede.