Venetië rolt de rode loper uit voor 69e Mostra

De 69e editie van het Filmfestival van Venetië wordt vanavond officieel geopend met de vertoning van "The reluctant fundamentalist" van de Indiase cineaste Mira Nair. Er wordt meteen schoon volk op de rode loper van het oudste filmfestival ter wereld verwacht, met onder anderen Kate Hudson en Kiefer Sutherland. Op zaterdag 8 september worden de belangrijkste prijzen uitgereikt in Venetië.

De Indiase cineaste Mira Nair stelt vanavond haar nieuwste film "The reluctant fundamentalist" in wereldpremière voor in Venetië. De openingsfilm van het oudste filmfestival wordt buiten competitie vertoond in Venetië. Nair is bekend van films als "Vanity Fair", "The namesake" en "Amelia". In 2001 won ze de Gouden Leeuw in Venetië met haar film "Monsoon wedding".

Ook in haar nieuwste film werkte Mira Nair (foto) samen met enkele bekende Hollywoodacteurs, onder anderen Kate Hudson en Kiefer Sutherland.

In totaal dingen dit jaar achttien langspeelfilms mee naar de Gouden Leeuw. De opvallendste prent in de selectie is "Het vijfde seizoen" van Peter Brosens en Jessica Woodworth. De film is een coproductie van Bo Films en Entre Chien et Loup uit België, Molenwiek Film uit Nederland en Unlimited uit Frankrijk en kan de eerste Belgische laureaat van de Gouden Leeuw worden.

In de officiële selectie zitten enkele klinkende namen. De Amerikaanse filmveteranen Terrence Malick (To the wonder), Brian De Palma (Passion - foto), Robert Redford ((The company you keep) en Paul Thomas Anderson (The master) nemen het op tegen onder anderen de Japanse filmmaker Takeshi Kitano (Outrage beyond) en de Italiaanse regisseurs Marco Bellocchio, Daniele Cipri en Francesca Comencini.

De 72-jarige Marco Bellochio stelt in Venetië zijn nieuwste film "Bella addormentata" met Isabelle Huppert en Alba Rohrwacher voor. Vorig jaar kreeg de Italiaanse cineast nog met de oeuvreprijs op het Filmfestival van Venetië.

Op zaterdag 8 september is de opvolger van "Faust" van de Russische cineast Alexander Sokurov bekend. Sokurov kreeg vorig jaar de Gouden Leeuw uit handen van juryvoorzitter Darren Aronofsky. Dit jaar neemt de Amerikaanse cineast Michael Mann, bekend van "Heat", "Collateral", "The insider" en "Public enemies", de rol van juryvoorzitter waar.

In totaal worden vier Belgische producties vertoond op het Filmfestival van Venetië. "Het vijfde seizoen" in de officiële competitie en drie producties in nevencompetities. De komedie "Tango libre" van Frédéric Fonteyne wordt vertoond in de competitie Orizzonti. "Welcome home" van Tom Heene neemt deel aan de Internationale Week van de Kritiek en "Kinshasa kids" van Marc-Henri Wajnberg wordt vertoond in de sectie Giornate degli Autori.

Ruben Nollet volgt het festival op de voet

Net als de vorige edities van het Internationale Filmfestival van Venetië volgt onze filmjournalist Ruben Nollet het evenement in en rond het Palazzio del Cinema in de dogenstad op de voet in zijn blog op deredactie.be.

De achttien films in de officiële competitie

"To the wonder" - Terrence Malick (VS)
"Something in the air" - Olivier Assayas (Fra)
"The master" - Paul Thomas Anderson (VS)
"Outrage: Beyond" - Takeshi Kitano (Jap)
"Fill the void" - Rama Bursztyn en Yigal Burszty (Isr)
"Pieta" - Kim Ki-duk (ZKo)
"Dormant beauty" - Marco Bellochio (Ita)
"E' stato il figlio" - Daniele Cipri (Ita)
"At any price" - Ramin Bahrani (VS)
"Het vijfde seizoen" - Peter Brosens en Jessica Woodworth (Bel/Ned/Fra)
"Passion" - Brian De Palma (VS)
"Superstar" - Xavier Giannoli (Fra/Bel)
"Un giorno speciale" - Francesca Comencini (Ita)
"Spring Breakers" - Harmony Korine (VS)
"Thy womb" - Brillante Mendoza (Fil)
"Linhas de Wellington" - Valeria Sarmiento (Por/Fra)
"Paradise: Faith" - Ulrich Seidle (Oos/Fra/Dui)
"Betrayal" - Kirill Serebrennikov (Rus)