Vooronderzoek naar Martin-tweet van Verstrepen

Het Antwerpse parket is een vooronderzoek begonnen naar Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen. Die heeft gisteravond een storm van protest over zich heen gekregen toen hij in een tweet voorstelde om een huurmoordenaar naar Michelle Martin te sturen.

Het gaat dus enkel om een vooronderzoek waarbij het parket informatie wil inzamelen over de tweet. Zo zal Jürgen Verstrepen zich voor een verhoor moeten melden. Pas daarna zal blijken of er voldoende redenen zijn voor een echt gerechtelijk onderzoek. 

Gisteravond heeft Verstrepen een tweet verstuurd waarin hij opriep om geld in te zamelen om Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, te laten ombrengen door een huurmoordenaar. Volgens Verstrepen was dat ironisch bedoeld, maar het parket kan er niet mee lachen.

Volgens het parket gaat het mogelijk om schriftelijke bedreigingen en daar staan straffen op tot vijf jaar cel.

Bedreiging of niet?

"Niet zeveren, als we samenleggen (public funding) dan kunnen we toch een Albanees vinden én betalen die #MichèleMartin (sic) neerlegt.. kandidaten?", zei Verstrepen op Twitter.

Dat leverde al enkele verontwaardigde reacties op, maar Verstrepen ging nog even verder. "Voor weinig geld opgeruimd, veel goedkoper dan een klooster bewaken", klonk het even later. Om te vervolgen: "Bij nader inzien, Albanezen zijn te duur tegenwoordig, een drugsverslaafde junkie doet t voor minder :)".

"Bewust vinger op de wonde gelegd"

CD&V-voorzitter Wouter Beke was één van de velen die verbolgen reageerde op de uitlatingen van het partijloze kamerlid. "In onze democratie totaal onaanvaardbaar. Ouders respecteren met veel pijn uitspraak Justitie."

Maar volgens Verstrepen was het allemaal maar ironisch bedoeld. "Ik wou alleen maar de vinger op de wonde leggen om te tonen dat er iets fout zat met het systeem. Ik ben niet zo gek om via Twitter op te roepen om een huurmoordenaar op iemand af te sturen. Dat zou een beetje ridicuul zijn om dat zo te doen", zei Verstrepen in "De ochtend" op Radio1. "Ik ga me niet als volksvertegenwoordiger buiten de wet stellen met uitspraken die me zouden kunnen schaden."

"Deontologisch niet verantwoord"

Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) toont weinig begrip voor de uitspraken van Verstrepen. "Ik zou dit soort uitspraken nooit doen en al zeker niet via Twitter", zegt hij. "Mijnheer Verstrepen geeft zelf aan dat je door de beperktheid van Twitter niet alles kunt uitleggen. Dit soort discussies hoor je te voeren in het parlement, waar de wetten gemaakt worden. Ik vind dit deontologisch niet verantwoord, maar het is niet aan mij om een volksvertegenwoordiger tot de orde te roepen", aldus nog Peumans.