Wilders woest over schilderij met Hitler en Breivik

In Nederland reageert PVV-leider Geert Wilders met afschuw op een schilderij waarin hij afgebeeld staat naast Adolf Hitler en Anders Breivik. Het werk is van de hand van Bennie Jolink, de zanger van de rockgroep Normaal, bekend van de hit "Oerend hard".

Op het schilderij staat Wilders lachend afgebeeld. Links van hem staat Hitler en rechts van hem Breivik. Op de achtergrond zijn heuvels met grafkruizen te zien.

“Hitler was óók een populist, die zei wat de meerderheid graag horen wilde", verklaart Jolink zijn werk aan de nieuwssite nu.nl. "En Breivik is bij zijn daden geïnspireerd door de woorden van Wilders. Het idee is dus dat de uitspraken van Wilders gevaarlijk zijn."

Wilders reageert met afschuw op het schilderij. "Te walgelijk voor woorden", aldus de Nederlandse anti-islampoliticus. Op 7 september komt er een nieuw album uit van Normaal, met onder meer een nummer waarin Wilders het moet ontgelden.

Het schilderij dient samen met andere kunstwerken als decor voor de theatertournee van Normaal, die start op 15 november. Er zullen ook reproducties van de schilderijen te koop zijn tijdens de voorstellingen.

Op 12 september zijn er verkiezingen in Nederland. Jolink, die zegt zich al jaren te ergeren aan het groeiende populisme, heeft daarom ook een politiek manifest op zijn website gezet.

CD-boekje vernietigd in Duitsland

In het cd-boekje van het nieuwe album "Halve soul helemoal høken" staat een afbeelding van het schilderij. Dat heeft tot problemen geleid in Duitsland omdat er een hakenkruis op het werk staat en dat is er verboden. De Duitse drukkerij heeft het cd-boekje daarom vernietigd.

De afbeelding wordt nu aangepast waarna het cd-boekje opnieuw zal worden gedrukt. Volgens de woordvoerster van de platenfirma lukt dat nog voordat het album op 7 september uitkomt.