36.000 bestuurders lappen rijverbod aan hun laars

Meer dan 36.000 bestuurders die de voorbije drie jaar een rijverbod kregen van de rechter, hebben hun rijbewijs nooit ingeleverd. Ruim 40 procent onder hen kreeg daarvoor geen bijkomende straf. Dat blijkt uit cijfers van Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) die De Standaard kon inkijken.

Tussen 2009 en 2011 hebben alles samen 421.650 mensen een rijverbod gekregen. Vier dagen nadat het vonnis officieel bij de veroordeelde is betekend, moet die spontaan zijn rijbewijs indienen bij de griffie van de rechtbank. 36.052 mensen deden dat niet, en 15.553 van hen (ruim 40 procent) werden daarvoor niet vervolgd en moesten dus ook geen boete betalen voor die overtreding.

Blijkbaar is het niet eenvoudig om deze overtreders op te sporen. Net voor de zomervakantie heeft de Kamer wel een wet goedgekeurd die daarvan een volwaardige overtreding maakt. Er staan boetes op tot 12.000 euro.