"Chauffeur ongeval Sierre was niet onder invloed"

De chauffeur die aan het stuur zat tijdens het dodelijke busongeluk in Sierre had niet gedronken en had geen drugs gebruikt. Dat blijkt uit het autopsieverslag dat het Zwitserse openbaar ministerie nu klaar heeft.

Half juni werd er tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat er geen aanwijsbare oorzaak was voor het busongeluk in Sierre. Het onderzoek werd wel voortgezet en toegespitst op de chauffeur die op het moment van het ongeluk aan het stuur zat. Nu blijkt dat hij niet onder invloed was.

Hij had wel problemen aan de kransslagader en nam op doktersvoorschrift dagelijks een antidpressivum. De man had atherosclerose (ophoping van vetafzettingen) in de linkerkransslagader met een vernauwing van minimaal 60 procent. "Deze pathologie kan hartritmestoornissen of zelfs een infarct veroorzaken", luidt het. "Problemen die in de hand gewerkt kunnen worden door andere risicofactoren die de chauffeur vertoonde, zoals roken of te veel vet in het bloed." Toch is er geen bewijs dat zijn hartprobleem iets met het ongeluk te maken had. Een instituut voor gerechtsgeneeskunde moet nu proberen na te gaan of de man een hartaanval heeft gekregen. "De gemeten concentratie van paroxetine (een bestanddeel van het antidepressivum) situeert zich binnen de vastgestelde waarden na inname van een therapeutische dosis."

Er zal nu nog verder onderzoek volgen naar de mogelijke gevolgen van het hartprobleem en het gebruik van het antidepressivum. De komende dagen zal het Zwitserse parket laten weten wat het onderzoek van de camerabeelden in de tunnel heeft opgeleverd. Er zal ook nog een analyse zijn van de gegevens van de gsm van de chauffeur.

De rusttijden van de chauffeurs werden in principe gerespecteerd, maar zaten op de grens van wat wettelijk vastgelegd is, staat er nog in het rapport. De jongste chauffeur had enkele minuten voor het ongeval het stuur overgenomen van zijn oudere collega, die het bochtige, bergachtige begin van de rit voor zijn rekening genomen had.

Bij het busongeluk in het Zwitserse Sierre kwamen op 13 maart 28 mensen om het leven, onder hen 22 kinderen uit lagere scholen in Lommel en Heverlee. Ze kwamen terug naar huis van sneeuwklassen.