"Geen blote bovenlijven op terrasjes in Oostende"

Schepen voor Horeca Martine Lesaffre (Open VLD) van Oostende wil dat badgasten gekleed rondlopen in de stad, en niet in bloot bovenlijf. Dat is niet goed voor het imago van de stad, zegt ze. De SP.A-jongeren lachen het voorstel weg: "Het imago van Oostende hangt niet af van enig bloot".

"Je bent welkom in Oostende ... maar doe verdorie een T-shirt aan!", zegt Lesaffre. "Ik ben de voorbije weken vaak aangesproken door Oostendenaren die zich ergeren aan mannen die in ontblote bovenlichamen door het stadscentrum wandelen. Ik vind dat ze gelijk hebben", zegt ze.

Onlangs was er nog een incident op een terras vlak bij het Wapenplein. "De mensen van de zaak hebben heel vriendelijk gevraagd aan die meneer: zou het niet mogelijk zijn om een hemdje of een T-shirt aan te doen en dan bleek dat hij 's morgens vertrokken was zonder T-shirt. Die had zelfs niets bij", geeft ze als voorbeeld. 

"Maar waar gaan wij naartoe? De mensen stellen me dan de vraag: gaat er nu echt niks gebeuren? Dat mensen in bloot bovenlijf blijven rondlopen en zich zomaar overal zetten, en eten en drinken en winkels binnenlopen."

"Het is niet dat ik preuts ben, maar we zijn op het gebied van wat toelaatbaar is in onze maatschappij te ver doorgeschoten. Ik herinner mij dat wij als kind ook altijd een T-shirt moesten dragen. Vroeger werden we daar op aangesproken door de politie, maar ik heb die regel niet meer teruggevonden."

Lesaffre wil de zaak bespreken op de gemeenteraad, maar heeft nog geen concreet voorstel. "Ik moet als schepen voor Horeca achter de vragen van onze horeca staan."

"Voor een goed begrip: ik heb er niets op tegen dat mensen in zwembroek de dijk eens oversteken voor een ijsje, maar in het stadscentrum is dat toch iets anders."

"Wat baten een festival als Theater aan Zee en een Filmfestival met internationale allure en van hoogstaand niveau, als het beeld in sommige straten doet denken aan een aflevering van de Familie ... ."

"Gun onze buiken rust"

"Wij zijn trots op onze Cultuurstad aan Zee, de shoppingstad aan de kust, ja zelfs de koningin der badsteden. Met of zonder blote basten", kraken Jeroen Soete en Aaron Ooms van de SP.A-jongeren het voorstel van Lesaffre af.

“Het imago van onze stad hangt echt niet af van enig bloot, of het nu uitgezakt, getatoeëerd, gespierd of gebruind is. Integendeel. Wij hopen dat schepen Lesaffre zich volop stort op het imago van onze stad door te werken aan onderwijs en een goed draaiende horeca, maar vragen haar uitdrukkelijk onze buiken rust te gunnen.”

En lachend geven ze meteen ook een inhoudelijke sneer naar Lesaffre: "Zelf passen we al een tijdje niet meer in een keurslijf en toch kunnen we nog echt genieten van flaneren op de dijk in onze blote bast. Dat we hiermee het imago van onze stad kelderen, of een auditie doen voor "Familie" is voor ons een stap te ver. Al zijn we natuurlijk tevreden dat ook schepen Lesaffre vandaag de stap heeft gezet naar deelname aan het inhoudelijke debat over Oostende,” aldus nog Ooms en Soete.

"Graag bieden we Mevrouw Lesaffre dan ook ons gefundeerd antwoord aan in de vorm van een foto", besluiten ze op een ludieke manier (foto hieronder).

lees ook