"Repressief" Syrië verlaat top tijdens speech Mursi

De Syrische delegatie op de top van Niet-Gebonden Landen heeft de bijeenkomst verlaten tijdens een speech van de Egyptische president Mohammed Mursi. Mursi noemde het regime in Syrië "repressief". Op dezelfde top heeft de Iraanse ayatollah Khamenei gezegd dat zijn land "geen nucleaire wapens zoekt".

Het conflict in Syrië is een van de grote discussiepunten op de topbijeenkomst van de Niet-Gebonden Landen. Naast Syrië liggen ook mensenrechten en nucleaire ontmanteling op de discussietafel. De top vindt plaats in Teheran, in Iran. Het is de eerste keer sinds 1979 dat een Egyptische president in Iran is. Mursi schopt meteen keet.

Tijdens zijn toespraak noemt hij het regime van Bashar al-Assad in Syrië repressief. Hij vergeleek de opstand in zijn eigen land, begin 2011, met de opstand die nu aan de gang is in Syrië  "tegen een repressief regime".

Mursi vindt dat het ook de "ethische plicht" is van de Niet-Gebonden Landen om de opstand in Syrië te steunen. "Onze solidariteit met de strijd van het Syrische volk tegen een repressief regime dat elke legitimiteit verloren heeft, is zowel een ethische plicht als een politieke en strategische noodzaak."

Daarop heeft de Syrische delegatie het pand verlaten. Mursi ging onverstoord verder met zijn speech en riep de andere landen op om hun "solidariteit te betuigen met de strijd van zij die vrijheid en gerechtigheid zoeken in Syrië". "Egypte is klaar om samen te werken met iedereen die het bloedvergieten in Syrië wil stoppen."

Iran "zoekt geen nucleaire wapens"

Een andere opgemerkte spreker op de bijeenkomst was ayatollah Khamenei. Hij heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat Iran "niet op zoek is naar nucleaire wapens". "Ik sta erop dat de Islamitische Republiek van Iran nooit nucleaire wapens zoekt", hij noemde de wapens "een grote en onvergeeflijke zonde".

Khamenei voegde er wel aan toe dat zijn land "nooit het recht zal opgeven om vredevol nucleaire energie te maken". Heel wat landen, de VS op kop, vermoeden dat Iran nucleaire energie gebruikt als excuus om te werken aan een nucleair wapen.

Ze hebben al verschillende sancties tegen Iran genomen in een poging Iran te dwingen te stoppen met nucleaire verrijking.

Teheran heeft de beschuldigingen van een nucleair wapenprogramma altijd ontkend, en nu herhaalt de geestelijke leider in het land, ayatollah Khamenei, nog eens dat de nucleaire verrijking gebeurt in het kader van energiebevoorrading van het land.

"De santies tegen Iran zullen ons land niet lamleggen, maar ze hebben onze stappen vooruit stabieler gemaakt en hebben ons vertrouwen opgekrikt", zei hij nog.

Khamenei had ook kritiek op de "onlogische" structuur van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "Die laat toe dat de VS "op een koeionerende manier" zijn wil oplegt aan de andere staten. "De raad heeft een irrationele, oneerlijke en uiterst ondemocratische structuur. Dit is een open dictatuur."

Ban spreekt met Ahmadinejad

Voor de top was gestart, had VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon al een gesprek met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de geestelijke leider Khamenei. Over Syrië en het nucleaire programma van Iran.

Iran is een van de laatste bondgenoten van het Syrische regime. De VS beschuldigt Iran er ook van om militairen op te leiden die daarna gaan strijden met het Syrische regime. Ban vroeg Ahmadinejad om zijn invloed op Assad te gebruiken zodat er een einde komt aan de bloedige strijd in het land.

Volgens de website van Khamenei heeft Ahmadinejad daarop geantwoord dat de oplossing voor de crisis is om geen wapens meer te leveren aan de Syrische rebellen. Heel wat westerse landen hebben financiële steun toegezegd aan de rebellen, maar niet om wapens mee te kopen.

De Niet-Gebonden Landen (Non-Aligned Movement) zijn een 120-tal landen die zich in 1961 hebben verenigd als reactie op de dominantie van de VS en de Sovjetunie ten tijde van de Koude Oorlog. Sinds het einde van de Koude Oorlog en de val van de Sovjetunie heeft het belang van de vereniging sterk aan belang ingeboet.

Om de drie jaar is er een bijeenkomst. Dit jaar zijn 50 van de 120 landen vertegenwoordigd. De bijeenkomst duurt twee dagen.