"Tijd voor een ommekeer voor Amerika"

Paul Ryan, de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, heeft in een fel toegejuichte speech zijn nominatie aanvaard. Hij viel het beleid van Obama aan en ontvouwde de plannen om de Amerikaanse economie erbovenop te helpen.

Ryan, een zeer conservatief Congreslid uit de staat Wisconsin met wortels in de Tea Party-beweging, werd eerder van de maand aangeduid als running mate van Mitt Romney. Op de partijconventie heeft hij die nominatie officieel aanvaard. Zijn aanvaardingstoespraak in Tampa was zijn grootste verschijning op het nationale toneel tot nu toe.

"Na vier jaar een rad voor ogen te zijn gedraaid, heeft Amerika een ommekeer nodig. De man voor die job is Mitt Romney", aldus Ryan. Een uitspraak die -uiteraard- op groot gejuich en gejoel werd onthaald. Net als alle kritiek op de huidige president Barack Obama, en die was er in overvloed.

De hervorming van de gezondheidszorg, de oplopende overheidsuitgaven, de slechte economische toestand, het gebrek aan leiderschap in het Witte Huis, Obama die te veel praat en te weinig doet, het kwam allemaal aan bod. "Jonge afgestudeerden zouden hun 20'er jaren niet moeten doorbrengen in hun kinderkamers, opkijkend naar verbleekte Obama-posters, en zich afvragen wanneer ze eindelijk kunnen verhuizen en hun leven kunnen starten", sneerde Ryan.

"Onze verantwoordelijkheid opnemen"

Paul Ryan stelde de moeilijke kwesties niet uit de weg te zullen gaan als hij en Romney verkozen raken. "Voor de cijfers ons allemaal overweldigen, gaan we de economische problemen van dit land oplossen. En ik ga eerlijk zijn: we hebben niet veel tijd. Maar wij gaan een voortrekkersrol spelen. We gaan geen vier jaar spenderen aan de schuld leggen bij iemand anders, wij gaan onze verantwoordelijkheid opnemen."

Ryan beloofde een plan om de middenklasse te versterken, met de bedoeling om in 4 jaar tijd 12 miljoen nieuwe banen te creëren. De werkloosheid in de VS klokte vorige maand af op 8,3 procent, met bijna 12,5 miljoen werkzoekenden.

De toespraak van Ryan was hét hoogtepunt van de avond. Eerder al had de vorige Republikeinse president George W. Bush de conventie toegesproken in een filmpje, aan de zijde van zijn vader. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Romney een goede president zal worden", klonk het.

Ook ex-minister Condoleezza Rice en senator John McCain, die het vier jaar geleden moest afleggen tegen Barack Obama, spraken de conventie toe. Beiden hamerden ze op het verloren leiderschap van de VS in de wereld.

Mitt Romney zelf zal vanavond de conventie toespreken.