Blijft Dirk Claes aan zet in Rotselaar?

Burgemeester van Rotselaar Dirk Claes (CD&V) gaat op 14 oktober opnieuw de strijd aan voor de sjerp. Claes staat al sinds 1995 aan het roer in Rotselaar en hij zou het burgemeesterschap graag nog even voortzetten.

Bij de vorige verkiezingen stapte CD&V samen met de N-VA naar de kiezer in Rotselaar, maar nu gaan beide partijen elk hun eigen weg. “Het zag ernaar uit dat we een kartel zouden vormen, maar de N-VA heeft uiteindelijk anders beslist”, laat burgemeester Claes weten.

In 2006 behaalden de partijen samen de absolute meerderheid, maar volgens de burgemeester is de kans klein dat CD&V alleen hetzelfde kan bereiken. “De absolute meerderheid halen is niet meer vanzelfsprekend, maar CD&V zal allicht wel de grootste partij blijven”, aldus Dirk Claes. “We willen absoluut blijven meebesturen in Rotselaar”, voegt hij eraan toe.

Claes schat zijn kansen op een nieuwe legislatuur als burgemeester alvast hoog in. “Van alle kandidaten heb ik de meeste ervaring”, zegt hij. “Ook op nationaal vlak heb ik al veel kunnen verwezenlijken”, aldus de senator.

De N-VA profileert zich als "sterk merk"

N-VA-lijsttrekker en senator Piet De Bruyn verwacht dat zijn partij het ook zonder CD&V goed zal doen op 14 oktober. “De N-VA is een sterk merk”, aldus De Bruyn. “Het leek ons dus beter om alleen naar de kiezer te stappen. En ik hoop én verwacht dat we een goed resultaat zullen neerzetten.”

Eind vorig jaar stapten drie N-VA-ers nog uit de partij omdat ze het niet eens waren met de beslissing om het kartel met CD&V niet voort te zetten. Het drietal maakte intussen de overstap naar de CD&V, waar Jan Vanborren zelfs de derde plaats kreeg.

Toch is Piet De Bruyn er gerust in, al durft hij er nog geen cijfer op plakken. “Onze ambitie is een stevige vertegenwoordiging in de gemeenteraad, en dat moet vast en zeker lukken”, besluit de lijsttrekker.

Anders wil het "anders" in Rotselaar

Met het oog op 14 oktober werd ook een nieuwe politieke beweging opgericht in Rotselaar. Anders bestaat uit een groep geëngageerde mensen van verschillende strekkingen, laat lijsttrekker én medeoprichter Jeroen Janssens weten. Janssens benadrukt dat de beweging geen afkooksel is van de SP.A, maar dat het om een open en veelkleurig project gaat. “We laten ons niet in een hokje steken”, aldus de lijsttrekker.

Met een eveneens veelkleurige windmolen als symbool, wil de partij anders benadrukken dat er een nieuwe wind nodig is in Rotselaar. “De gemeente heeft een andere aanpak nodig”, aldus Janssens. Hij hoopt met anders op “een stevige fractie in de gemeenteraad”.

GroenSociaal wil graag meebesturen

Ook de partij GroenSociaal maakt er geen geheim van dat ze graag zou meebesturen in Rotselaar. Volgens lijsttrekker Simonne Vandewaerde zal het concept van GroenSociaal aanslaan op 14 oktober. “We hebben een sterke lijst, een sterk én realistisch programma en een sterke campagne”, aldus Vandewaerde.

Vandewaerde steekt de ambitie van GroenSociaal niet onder stoelen of banken. “Onze ambitie is een verdubbeling van het aantal zetels, wat neerkomt op 4”, laat de lijsttrekker weten.

Volgens Vandewaerde onderscheidt GroenSociaal zich omdat de partij geen loze beloftes doet aan de kiezer.

Ook Open VLD hoopt op een goed resultaat

De grootste oppositiepartij in Rotselaar is Open VLD. Lijsttrekker Christel Hendrix hoopt op 14 oktober met haar partij hetzelfde resultaat te behalen als in 2006 en zo minstens 5 zetels te bemachtigen in de gemeenteraad.

Hendrix is ervan overtuigd dat Open VLD de voorbije jaren constructief oppositie gevoerd heeft in Rotselaar, en burgemeester Dirk Claes bevestigt dat. Maar Claes verslaan als burgemeester is een andere zaak. “Dirk Claes is een zeer populair figuur in Rotselaar, dus het zal zeer moeilijk zijn om hem te kloppen”, zegt Hendrix. “Maar dat wil niet zeggen dat we niet zouden kunnen meebesturen”, voegt ze eraan toe.

De kans dat oppositiepartij Vlaams Belang ook zal deelnemen aan de verkiezingen is klein. Volgens Marc Tuerlinckx zijn er immers nog niet genoeg kandidaten om een lijst te vullen. “De kans dat Vlaams Belang deelneemt aan de verkiezingen in Rotselaar is zo goed als onbestaande”, laat hij weten.

Inne Verhoogen

lees ook