Coalitievorming kan alle kanten uit in Izegem

In Izegem beloven de verkiezingen van 14 oktober een dubbeltje op zijn kant te worden. Sinds 2006 is CD&V de grootste partij maar de N-VA zit de partij op de hielen. Vraag is of de N-VA haar zetelaantal kan vermeerderen nu stemmenkanon Geert Bourgeois niet langer lijsttrekker is.

Voor het eerst in 36 jaar past Bourgeois voor de eerste plaats op de lijst van de N-VA in Izegem. Hij geeft de fakkel door aan Bert Maertens, maar blijft wel in het vizier als lijstduwer.

Volgens Maertens verloor de N-VA in 2006 een pak stemmen door Bourgeois op 1 te plaatsen, terwijl hij geen kandidaat-burgemeester was. Die fout wordt nu rechtgezet. De partij stelt zich tot doel de huidige meerderheid te breken: “We willen deelnemen aan het bestuur, want verandering is broodnodig.” Behalve met Vlaams Belang overweegt Maertens elke coalitiepartner.

Politieke vete

Vlaams parlementslid en lijsttrekker voor Vlaams Belang Stefaan Sintobin beseft dat het cordon sanitaire ook na 14 oktober stevig overeind zal blijven. Zijn partij ondernam reeds verschillende pogingen tot samenwerking met de N-VA maar botste telkens op een njet.

Hij betwijfelt dat CD&V en de N-VA samen in zee zullen gaan: “De vete tussen beide partijen is decennia oud. In 2006 voerden de twee partijen gesprekken, maar die liepen stuk op persoonlijke ambities.”

Burgemeesterstrijd

Burgemeester en lijsttrekker Gerda Mylle (CD&V) geeft toe dat haar partij in 2006 met de N-VA rond de tafel is gaan zitten, maar ontkent ten stelligste dat de gesprekken in een vijandige sfeer verliepen.

“We zagen af van een kartel omdat we allebei vreesden dat het ons stemmen zou kosten. Ook een coalitie bleek moeilijk omdat de N-VA in dat geval de burgemeesterssjerp opeiste. Het is normaal dat CD&V die niet zomaar wilde afstaan. Elke partij wil immers graag de burgemeester leveren.”

Dat geldt eveneens voor de SP.A, die in kartel met Groen deel uitmaakt van de huidige coalitie. Ook nu trekken beide partijen samen naar de kiezer. Lijsttrekker Frank Duhamel is even kort als duidelijk: “Ik ambieer het burgemeesterschap”.

Wel wil hij de samenwerking met CD&V graag voortzetten, als de kiezer hem daartoe de kans geeft. Schrik voor de N-VA heeft hij niet: “De partij scoort altijd al sterk in Izegem waardoor bij ons een minder sterke progressie te verwachten valt dan in andere gemeentes.”

Outsiders

Tenzij de kiezer op 14 oktober het bestuursmandaat afgetekend bij een partij legt, zullen de drie machtsblokken van CD&V, de SP.A en de N-VA een aardige kluif hebben aan de vorming van een coalitie. Mogelijk kan Open VLD daarvan profiteren. Lijsttrekker Noël Vansteeland gaat ervan uit dat ze alle drie de voorkeur geven aan een coalitie met twee. “Maar als geen enkele combinatie volstaat om tot een meerderheid te komen, wordt Open VLD mogelijk een gegeerde aanvullende coalitiepartner.”

Vansteeland beseft dat Open VLD gezien haar grootte weinig gewicht in de schaal zal kunnen leggen: “Met een resultaat van 3 zetels zou ik al heel tevreden zijn. Als we onder het huidige aantal van 2 zetels duiken, dan zal ik als lijsttrekker mijn conclusies trekken.”

Alexander Verstraete

lees ook