Cultuurorganisaties naar de Raad van State

Drie Vlaamse cultuurorganisaties stappen naar de Raad van State om de laatste subsidieronde van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) aan te vechten. De Standaard meldt dat het om Musical van Vlaanderen, Filmmagie en Kunsttijdschrift Vlaanderen gaat.

De drie organisaties zagen eerder dit jaar hun subsidies in rook opgaan na een negatieve beslissing en willen die nu nietig laten verklaren.

Tot 11 september kunnen ze een klacht indienen, waarop de Raad van State kan nagaan of er procedurefouten zijn gemaakt. Een gelijkaardig initiatief van Studio 100 en Stihmul in 2009 leverde niets op.

"Het hele subsidiedossier slaat volgens ons nergens op. Er is een ranking opgemaakt en wij zijn als laatste geëindigd, zonder enige motivatie. Tel daarbij dat in de commissie Audiovisuele Kunsten minstens vier mensen zitten die betrokken partij zijn en dus stemmen over hun eigen dossier en je weet genoeg", zegt Freddy Sartor van Filmmagie in De Standaard.