Eerste rode panda geboren in Planckendael

In het dierenpark Planckendael in Mechelen is voor het eerst een gezonde rode panda geboren. Dat gebeurde 2 maanden geleden al, maar het nieuws werd stilgehouden. Planckendael is bijzonder blij met de geboorte.

"Het is voor het eerst in de geschiedenis van Planckendael dat dit gebeurt, dat maakt het heel bijzonder", zegt woordvoerster Ilse Segers. "In dierentuinen komen ze al niet zo vaak voor. Ze leven in Azië en zijn daar kwetsbaar, ze staan op de rode lijst, wat wil zeggen dat het er niet goed mee gaat. Dierentuinen proberen hier verandering in te brengen door te kweken en bij ons nieuwe koppeltje is het gelukt."

Dat nieuwe koppeltje zijn de rode panda's Lolita en Fernando. De baby, een meisje, kreeg de naam Nangwa, Tibetaans voor "verschijning". Sinds kort is Nangwa voldoende aangesterkt om zelfstandig uit haar nestbox te kruipen en komt ze regelmatig naar buiten om haar nieuwe omgeving te verkennen.

Om vijanden te verschalken, zeult de moeder de baby vanaf de eerste dag van nest naar nest. In Planckendael zijn er 7 nestboxen, waarvan 4 ondergronds. Pas na 2 tot 3 maanden kunnen jongen zelf hun nest verlaten en op stap gaan. Na 5 maanden ruilen ze moedermelk in voor vast voedsel. Naast verse bamboe krijgen ze in Planckendael "pandacake", een recept met de nodige voedingsstoffen en mineralen.

In tegenstelling tot hun zwart-witte naamgenoten zijn rode panda's geen beren. Ze behoren tot de familie van de katberen en hun verwantschap binnen de roofdieren is nog steeds niet duidelijk. Hun leefgebied, vooral in Nepal, wordt steeds kleiner. De bomen waarin ze leven, worden gekapt als brandstof. Ook hun warme, zachte pels met roodbruine kleur is gegeerd.