Electrabel verliest recordaantal klanten

Juli was een topmaand voor de kleinere energieleveranciers die heel wat klanten van Electrabel zagen overstappen. Electrabel heeft nog 55 procent marktaandeel. Dat lag nog nooit zo laag. Zo blijkt uit cijfers van de VREG, de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas.

Van januari tot en met juli van dit jaar zijn 274.291 Vlaamse gezinnen en bedrijven van elektriciteitsleverancier veranderd. Ook 183.136 gezinnen en bedrijven hebben een andere gasleverancier gekozen. Dat zijn nu al meer gezinnen dan in heel 2011, zowel voor elektriciteit als voor gas.

Juli was zelfs een recordmaand want maar liefst 49.043 gezinnen en bedrijven zijn toen overgestapt naar een andere elektriciteitsleverancier en 33.181 gezinnen en bedrijven naar een andere gasleverancier. Dat waren er nog nooit zo veel.

De laatste jaren zijn de tarieven van Electrabel al vaak ter sprake gekomen, meestal in negatieve zin. De VREG heeft zelf een vergelijkingstabel ontwikkeld zodat elke klant online kan berekenen welke leverancier de goedkoopste is. Vaak levert wisselen van leverancier de gezinnen en bedrijven al een besparing op van enkele honderden euro's. En dus doen veel gezinnen en bedrijven dat  ook.

Daarnaast zijn er ook steeds meer groepsaankopen, en die worden ook populairder. De groep kan vaak een scherpe prijs afdwingen waardoor de meesten uit de groep besparen op de factuur.

Vooral kleintjes winnen

Meestal stappen de gezinnen en bedrijven over van Electrabel naar een kleinere energieleverancier. Dat is niet onlogisch omdat Electrabel voor de liberalisering van de markt de grootste standaardleverancier was en dus de meeste klanten te verliezen heeft. Bij de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 was Electrabel nog leverancier bij 78 procent van de Vlamingen. Nu dus nog bij 55 procent.

"Vandaag zitten we in een geliberaliseerde markt en heeft de klant de keuze uit een hele brede waaier aan leveranciers die verschillende producten en diensten aanbieden", zegt woordvoerster Sara Debruyn van Electrabel. "Het is inderdaad zo dat er klanten zijn die ons verlaten, maar er zijn ook klanten die terugkomen. Wij, als Electrabel, wensen marktleider te blijven en dat willen we blijven door onze klanten innovatieve diensten en producten aan te bieden en een zeer goeie dienstverlening te geven, zodat zij hun energie op een goede manier kunnen beheren."

Vooral concurrenten Essent, Lampiris, Eneco en Nuon profiteren van de overstappende klanten. Luminus, de nummer twee op de markt, verdient er niet aan. Maar Electrabel blijft wel de grootste energieleverancier van Vlaanderen.