Ex-kartelpartners strijden om de sjerp

In Edegem strijden CD&V en de N-VA om de sjerp. Beide partijen zitten wel nog samen in de meerderheid, maar niet meer in een kartel. Zowel Groen als Open VLD staan klaar om mee te besturen. En twee nieuwe partijen maken hun intrede in het politieke veld.

CD&V is in Edegem al decennia aan de macht en de partij is vastberaden de sjerp nog niet af te geven. Om haar sterke band met Edegem aan te tonen, gaat de partij onder de noemer CD&V 2650 naar de kiezer. "Met de verwijzing naar het postnummer van Edegem wil CD&V meer dan ooit de klemtoon leggen op het feit dat het die dag zal gaan over de vraag wie in Edegem burgemeester wordt en welke ploeg de gemeente de volgende zes jaar zal besturen."

Burgemeester Koen Snyders trekt de lijst. Op twee en drie staan respectievelijk Mia De Schamphelaere en Jan Pszenickzo. Elke Tindemans staat op vijf.

De N-VA gaat voor de sjerp

De N-VA is de grote uitdager van de huidige burgemeester. De partij vormde in 2006 nog een kartel met CD&V en schopte het zo - met 1 zetel - mee tot in het bestuur. Het kartel overleefde echter de legislatuur niet en de N-VA fuseerde intussen met EdegemAnders, dat drie zetels heeft.

De partij trekt nu onder de noemer N-VA naar de kiezer. Koen Metsu trekt de lijst en is kandidaat-burgemeester. "We willen onze bewoners een burgemeester aanbieden die het bestuur van Edegem als hoofdtaak heeft", klinkt het.

Metsu is zich ervan bewust dat het een moeilijke strijd zal worden, maar zijn partij lijkt naar eigen zeggen in de eerste peilingen toch de wind in de zeilen te hebben. "Er is 1 heikel punt in Edegem; het is de meest vergrijsde gemeente in Vlaanderen en senioren zijn traditioneel vaak CD&V-minded", aldus Metsu. Om dat te counteren, staat op de tweede plaats op de lijst CD&V-schepen Brigitte Goors.

Erik Schiltz bemant de derde plaats op de lijst. Op 14 vinden we acteur Guy Van Sande. Vlaams minister Philippe Muyters is lijstduwer.

Open VLD hoopt op minstens drie zetels

Meerderheidspartij Open VLD (2 zetels) ambieert haar oorspronkelijke zetelaantal te heroveren op 14 oktober. Eén zetel ging verloren, doordat een gekozene onafhankelijke werd. "Onze ambitie is onze positie van drie zetels te behouden, of zelfs één zetel meer", zegt schepen en lijsttrekker Peter Verstraeten.

"Onze tweede ambitie. We zitten nu 12 jaar in het college en willen dat graag opnieuw kunnen doen." De partij werkte de afgelopen legislatuur samen met zowel CD&V als N-VA, die in een kartel zaten, en kon met beide partners goed samenwerken.

De lijst van de liberalen is intussen grotendeels af en wordt volgende week voorgesteld.

Wordt Groen de derde lachende hond?

Groen gaat met lijsttrekker Jeroen Van Laer naar de stembus en hoopt het aantal zetels te kunnen optrekken van vijf naar zes. "We willen graag minstens 3.000 stemmen binnenrijven. In 2006 hadden we er 2.900, met 3.000 gaan we erop vooruit en zit er een zesde zetel in."

Hoe dan ook ambieert de partij om mee in het bestuur te geraken. "Wij zijn een beleidspartij", zegt Van Laer. In 2006 liepen de groenen nipt een blauwtje, toen CD&V koos voor Open VLD. "Een koude douche", herinnert Van Laer zich. Nu is de partij "helemaal klaar" voor beleidsdeelname. "We hebben een groep met meer dan 30 jaar ervaring en we hebben bewezen dat we op een constructieve manier aan oppositie kunnen doen."

Groen fuseerde onlangs met de SLP, waarmee ze in 2006 nog in kartel naar de verkiezingen trok. De SLP-vertegenwoordiger, Dirk Vergauwen, staat op de derde plaats op de groene lijst. Op 4 staat de voorzitster van de Milieuraad, Goedele vander Spiegel. Zij is een onafhankelijke kandidaat, want Groen trekt met een open lijst naar de kiezer. Tweede op de lijst is Sien Pillot, die ook de provinciale lijst trekt.

De groenen zijn alvast niet bang van de concurrentie van EdegemAnders, dat de krachten bundelde met de N-VA. Die partij spreekt immers "een ander segment kiezers" aan. "De kans is groot dat de N-VA ons voorbij zal steken en dat CD&V wat aan kiezers zal inboeten. En dan zijn wij de derde lachende hond."

Vlaams Belang: "De enige echte oppositiepartij"

Vlaams Belang haalde in 2006 nog vijf zetels, maar raakte één kwijt nadat Patrick Koen uit de partij was gestapt. De partij hoopt  dit resultaat te evenaren in oktober. "Dat zal niet gemakkelijk zijn",  zegt voorzitter en lijsttrekker Stefan De Winter. Maar tegelijk is Vlaams Belang in Edegem ook wel "de enige echte oppositiepartij." klinkt het.

De partij vreest alvast niet al te veel kiezers te verliezen aan de N-VA, als gevolg van de fusie van die partij met EdegemAnders. De partij voerde immers eerst oppositie, om vervolgens de meerderheid te steunen. "De N-VA in Edegem is dubbelzinnig en dat kan voor ons een voordeel zijn in plaats van een nadeel."

Op de tweede plaats staat IIsabelle Huysmans en op drie staat Anthony Spiessens. Lijstduwer is Arina Vredenbregt.

Rieke trekt de SP.A

De SP.A, vorig jaar nog in een kartel met Groen en Spirit, trekt naar de kiezer met aan het hoofd van de lijst Gilberte Rieke, die de enige zetel van de partij in Edegem bemant. André Staes staat op de tweede plaats en de Edegemse SP.A-voorzitter Michael Domen verdedigt de derde plaats. Professor moleculaire biologie en genetica Christine Van Broeckhoven is lijstduwer.

Nieuw: democratieEdegem

Onbekende factor in Edegem is de nieuwe partij democratieEdegem. Oprichter en lijsttrekker André van Ekelenbrug komt van de SP.A, maar kon zich niet meer vinden in "het gebrek aan democratie" in de traditionele partijen. "Je wordt gedicteerd vanuit Brussel en wij willen gedicteerd worden door de inwoners van Edegem", aldus Van Ekelenbrug. "Lokale afdelingen zijn het belangrijkste, omdat je daar het dichtst bij de mensen staat."

DemocratieEdegem hoopt op 14 oktober drie zetels binnen te rijven. Voldoende om haar programma te verwezenlijken, want dat is de voornaamste ambitie van de beweging. "Wij hoeven niet per se in de meerderheid te komen. Wij zijn een programmapartij. Wij gaan voor ons programma en ook vanuit de oppositie kan je met een sterk dossier iets verwezenlijken."

Indien de partij het toch tot in het bestuur schopt, staat ze open voor alle meerderheden. "Wij zijn democratisch, wij praten met iedereen, zelfs met de N-VA of Vlaams Belang. Wij sluiten niemand uit."

Inge De Winter staat tweede op de lijst, John Versprille bemant de derde plaats. Op vier staat Hanane El Khoumas, een Vlaamse met Marokkaanse achtergrond die wil "aantonen dat je ook met een hoofddoekje op perfect kan participeren in de maatschappij".

Nieuw: Onafhankelijk Edegem

Nieuw in Edegem is ook de partij Onafhankelijk Edegem van ex-Vlaams Belanger en ex-LDD-er Patrick Kloen. Een partij "onafhankelijk van alle partijen", zegt Kloen. "Wij hebben niks met de traditionele partjien te maken. vandaar ook de kleuren grijs en zwart in ons logo." Kloen streeft met zijn nieuwe partij in de eerste plaats "een degelijk bestuur" na, "geen bestuur dat onnodig geld uitgeeft".

Kloen zelf trekt de lijst en is momenteel volop op zoek naar kandidaten. Maar kwaliteit gaat wel voor op kwantiteit, klinkt het. "Liever een halve goede lijst dan een volle slechte."

De partij rekent op 1 en hoopt op 3 zetels. Deelname aan het bestuur ziet Kloen absoluut zitten, zij het uitgezonderd met CD&V.

Eva Van dyck

lees ook